Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радан Кънев е водач на листата на „Демократична България“ за евроизборите


Радан Кънев и Христо Иванов.
Радан Кънев и Христо Иванов.

Радан Кънев ще бъде водач на листата на „Демократична България“ за предстоящите избори за Европейски парламент. Това бе обявено от съпредседателя на обединението и лидер на „Да, България“ Христо Иванов на пресконференция в събота.

„Готов съм преди всичко да работя за това ние да бъдем силна и единна алтернатива на ГЕРБ“, заяви Кънев. Той добави, че ще работи за обединение на демократично мислещите избиратели в България, за да имат те представителство в Брюксел. От думите стана ясно също, че ДСБ като член на ЕНП е приела ангажимента да осигури участието на „Движение България на гражданите“ в коалицията на предстоящите избори, тъй като според него това е партия, с която се „споделя общо отношение към властта“. Очаква се решението да бъде потвърдено утре на Националния съвет на ДБГ.

По време на пресконференцията стана ясно също, че Кънев ще заеме мястото на доброволно оттеглилия се евродепутат от групата на ЕНП Светослав Малинов, който сам е предложил мястото му да бъде заето от Радан Кънев. По негови думи, показаното от Кънев в последните години е показало „най-голяма степен на устойчивост“.

В челото на листата влизат още Стефан Тафров, кандидат на „Да, България“ и Албена Симеонова, кандидат на „Зелените“. Решението е съгласувано от политическия съвет на „Демократична България“.

Пълният състав на листата на обединение "Демократична България" ще е от 17 души. В нея ще бъдат привлечени и ключови фигури на гражданското общество, като нейното оповестяване е отложено с “надежда за приятни изненади“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG