Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Истината, без агресивен език". Зузана Чапутова стана първата жена президент Словакия


Новият президент на Словакия Зузана Чапутова.
Новият президент на Словакия Зузана Чапутова.

Новобранецът в политиката, адвокат, природозащитник и екоактивист Зузана Чапутова беше избрана за първата жена президент на Словакия. Тя е спечелила 58.3 процента от гласовете пред опонента й – еврокомисарят Марош Шефчович, съобщава Ройтерс.

Чапутова защитава либерални ценности, проевропейско развитие и призовава за борба с корупцята. С тези послания тя успя да надделее над своя опонент, подкрепен от управляващата партия СМЕР, която доминира словашката политика от 2006 г.

„Щастлива съм не само от резултата, но основно защото той показва, че е възможно да не се поддаваме на популизма, да казваме истината и да предизвикваме интерес, без да се налага речникът ни да е агресивен“, каза Чапутова пред свои поддръжници. Тя добави още, че в страната е започнала промяна от местните избори, проведени преди година, която ще продължи и на изборите за Европейски парламент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG