Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп спира помощите за три държави, които изпращат мигранти в САЩ


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Американското правителство спря помощите за Салвадор, Гватемала и Хондурас след като в събота президентът Доналд Тръмп обвини трите държави в това, че изпращат мигранти в САЩ. Президентът каза също, че е възможно границата между САЩ и Мексико да бъде затворена заради мигрантския наплив, съобщи Ройтерс.

Голяма вълна от мигранти, търсещи убежище в САЩ, се опита да влезе в страната през южната й граница в последните дни. Тръмп обвини трите южноамерикански държави в това, че са „събрали“ кервани с мигранти и са ги изпратили на север.

От Департамента за вътрешна сигурност на САЩ изнесоха информация, че през март задържанията на граница са били почти 100 хиляди, което е най-високото число от повече от десетилетие. Повечето от задържаните могат да останат в САЩ докато исканията им за убежище се разглеждат.

Външният министър на Мексико Марсело Ебрар пък заяви, че възможността за затварянето на границата е нищожна, както и че мексиканците са добри съседи и правителството няма да действа на базата на заплахи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG