Връзки за достъпност

Извънредни новини

Машинното гласуване отново е под въпрос


Председателят на ЦИК Стефка Стоева.
Председателят на ЦИК Стефка Стоева.

Два месеца преди изборите за Европейски парламент все още не е сигурно, че машинното гласуване ще бъде възможно. Това стана ясно от изявление на новоизбраната Централна избирателна комисия (ЦИК). Тя съобщи, че следващата седмица обществена поръчка за машините за гласуване ще бъде обявена, но няма държавна институция, която да ги сертифицира и одитира.

„Всички държавни органи отказват да изпълнят тази дейност, защото казват, че не е в тяхната компетентност и не разполагат с такава възможност“, заяви новият председател на комисията Стефка Стоева. По нейни думи това не е заплаха за провеждането на изборите.

ЦИК са получили отказ от 5 институции – Държавната агенция по метрология и технически надзор, Институтът по стандартизация към МВР, ДАНС и Държавната агенция за електронно управление.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви, че комисията е изправена пред различни въпроси, които следва да бъдат решени, но те не са от компетентността на ЦИК.

През лятото на 2018 г. ЦИК беше осъдена от бившите депутати Мартин Димитров и Петър Славов да осигури възможност за машинно гласуване на изборите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG