Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Невидимият" кредит от КТБ за медиите на Пеевски: "Вземете ми го пратете това..."


Иван Гешев (вляво) и Сотир Цацаров в парламента.
Иван Гешев (вляво) и Сотир Цацаров в парламента.

Изданията на депутата от ДПС Делян Пеевски – „Монитор“, Телеграф“ и „Политика“, първоначално са придобити от майка му Ирена Кръстева през 2007 г. с кредит от Корпоративна търговска банка (КТБ).

Това показва постановлението, с което Софийската градска прокуратура (СГП) отказва в началото на 2009 г. да образува разследване за произхода на средствата, с които „Нова българска медийна група холдинг“ тръгва по пътя към доминация на българския медиен пазар.

Този сюжет обаче не присъства в делото за източването на КТБ. Цели две години след внасянето на обвинението в специализирания съд, заместник-главният прокурор и бивш наблюдаващ обвинител по случая Иван Гешев за пръв път публично прояви желание да се запознае с въпросните данни, събрани от колегата му Ангел Илиев.

По време на брифинга на Гешев за прокурорската акция в оръжейното предприятие „Кинтекс“ в четвъртък, обект на коментарите му бе основно започналият два дни по-рано разпит на основния свидетел по делото „КТБ“ – Бисер Лазов, бивша дясна ръка на Цветан Василев. Гешев няколко пъти напомни, че е станало ясно как обвиняемият банкер е плащал на журналисти.

Попитан дали е успял вече да се запознае с постановлението на Ангел Илиев, което пък показва, че КТБ е финансирала и медиите на Кръстева и сина ѝ Пеевски, Гешев помоли репортера на Свободна Европа да му изпрати въпросния документ.

Сигурно е много интересно...

„Вземете ми го пратете на имейл, че сте много пристрастен в това постановление. Сигурно е много интересно, пратете ми го, ще го прочета. […] Сигурно някакви много интересни неща пише вътре...“

Иван Гешев коментира данните за журналисти по делото "КТБ"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Въпросът за постановлението на Ангел Илиев преследва Иван Гешев от 20 юли 2017 г., когато той даде специална пресконференция по повод внасянето на многотомния обвинителен акт за източването на КТБ в специализирания съд.

Тогава прокурорът неколкократно увери медиите, че по време на продължилото три години разследване с колегите му не са се натъкнали на никакви данни депутатът от ДПС и бивш партньор на Василев – Делян Пеевски, да е имал каквато и да е връзка с КТБ. Попитан дали все пак някой от разпитаните над 400 свидетели не го е споменал, Гешев отвърна: „В това изложение (резюмето на обвинителния акт) го няма и г-н Путин, и г-н Обама”.

Именно тогава той бе попитан за пръв път дали е запознат с проверка на СГП от 2009 г., в която се заключава, че точно „Нова българска медийна група холдинг”, прехвърлена впоследствие от Кръстева на сина ѝ, е финансирала закупуването на дружествата „Монитор“ ООД, „Телеграф” ООД, „Политика днес” ООД, „Пресмаркет” ООД и „Престрафик“ ООД с кредит от КТБ през юли 2007 г.

Кой беше Ангел Илиев?

„Нямам такава информация, не знам откъде знаете за такава проверка”, отговори преди две години Гешев, след което се поинтересува: „Кой беше Ангел Илиев?“

Ден по-късно, на 21 юли 2017 г., брифинг даде и главният прокурор Сотир Цацаров. Но не заради мегаделото „КТБ“, а за аферата със суджуците в ГЕРБ, придобила известност като „Суджук-гейт“.

„Каква е тази проверка? Кой Ангел Илиев”, бе лаконичният отговор и на Цацаров, след като бе запитан как е възможно прокуратурата да не открива свързаност между КТБ и Пеевски, въпреки че сама го е установила осем години по-рано.

Не ми задавайте на мен въпроса – 2009 г. какво се случи!

„Моите уважения, ама аз 2009 г. не съм бил нито в тая сграда, нито в този кабинет, нали можете на глас да кажете името на главния прокурор през 2009 г. Можете ли? [...] Не ми задавайте на мен въпроса - 2009 г. какво се случи?“

На този фон самият Пеевски призна през октомври 2017 г. пред издавания от него в. „Телеграф“ за този кредит, обявявайки, че „противно на всичко, което се опитват да внушат, ние редовно обслужвахме тези заеми и те са напълно погасени. Не дължим нито стотинка и това може лесно да бъде проверено“.

Цитираното постановление на СГП от 2009 г. е публично и фигурира, както в информационната система на прокуратурата, така и в деловодството на парламента. Именно оттам през 2014 г. го поиска сайтът „Биволъ“, позовавайки се на Закона за достъп до обществена информация. Въпреки че документът е публичен вече близо пет години, той така и не намери място в кориците по делото „КТБ“.

Свободна Европа разполага със съдържанието на отказа на Ангел Илиев да образува разследване за произхода на капитала на „Нова българска медийна група холдинг” и ще го предостави на вниманието на зам.-главния прокурор Иван Гешев, както той сам пожела.​

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG