Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първоаприлска, ама истина: паметник на Бойко Борисов за кратко в София


Андрей Врабчев пред своя "Бойко Борисов". Снимката е предоставена на Свободна Европа от Емил. Л. Георгиев от "Площад Славейков".
Андрей Врабчев пред своя "Бойко Борисов". Снимката е предоставена на Свободна Европа от Емил. Л. Георгиев от "Площад Славейков".

Снимка на паметник на премиера Бойко Борисов на столичния площад „Гарибалди“ се появи рано тази сутрин в социалните мрежи и някои онлайн медии. Информацията бързо се разпространи, а първоначалните реакции бяха, че това е поредната първоаприлска шега.

Оказа се, обаче, че това е истина. Пластмасовата фигура, наподобяваща паметник, има вграден говорител, от който звучат познати реплики на Бойко Борисов. Очите на фигурата присветват, по подобие на паметника на Цар Самуил в София.

Автор на произведението е скулпторът Андрей Врабчев, който лично е занесъл „паметника“ рано тази сутрин на мястото, където миналата седмица Столичната община огради черна водна стена, която стана популярна в социалните мрежи като „надгробна плоча“. Малко след 9.00 часа сутринта Врабчев е отнесъл своя "Борисов" в неизвестна посока.

Артистичната провокация не остана незабелязана и от самия премиер. В официалния профил на Борисов във Фейсбук бе публикуван линк към новината за пластмасовия паметник на БНР с коментар: "Честит първи април".

Авторът на статуята на Борисов: Духовната ситуация се отразява в материалното
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG