Връзки за достъпност

Извънредни новини

Андрей, който създаде Бойко Борисов


Скулпторът Андрей Врабчев в ателието си.
Скулпторът Андрей Врабчев в ателието си.

Очите му светят, а той говори: “Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме”. Става дума за висок повече от два метра паметник на премиера Бойко Борисов. Той не е човек на деня. Човек на деня е неговият автор. За скулптора Андрей Врабчев изкуството в градската среда винаги е свързано с времето, в което живеем. “За да се създаде едно публично пространство, в него винаги се кръстосват икономическата ситуация на времето, духовните нагласи и авторските възможности”.

Неслучайно Врабчев постави говорещия премиер на новоремонтирания площад “Гарибалди” в София. За няколко часа паметникът събира погледите на минувачите, а художникът се превърна в най-търсения човек за интервюта. Монументът е бил завършен отдавна, но за първи път е показан пред публика, при това на оживено място, едва на първи април. Врабчев е провокиран от случващото се в държавата и в българското изкуство, като например паметника на цар Самуил със светещите очи. “Духовната ситуация няма как да не се отразява и в материалното”, казва авторът.

За него случващото се в София е тревожно не толкова поради естетическите му измерения. “Голямата заплаха са обществените, моралните, социалните и културните последствия”. С говорещата статуя Андрей Врабчев иска да отговори и на въпроса как ще изглеждаме ние след 50 или 100 години и как героите на нашето време ще присъстват в бъдещето. Има и препратка към тоталитаризма, защото паметникът е реплика на вече несъществуващия паметник на Ленин. “Всичко това трябва да предизвика реакции в общественото съзнание. Нашите дела днес са историята утре”.

Авторът на статуята на Борисов: Духовната ситуация се отразява в материалното
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG