Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шефът на КПКОНПИ е ипотекирал "общата" си тераса, която се оказа с частна сауна


Пламен Георгиев в компанията на председателя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.
Пламен Георгиев в компанията на председателя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

Терасата в един от апартаментите на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобити имоти (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, за която той твърди, че всъщност представлява обща част от кооперация, е била ипотекирана от него в банка, съобщи бТВ.

Медията цитира официален документ, свидетелстващ, че въпросният обект е именно негова собственост: "Ипотеката се вписва върху следния недвижим имот, собственост на Пламен Георгиев Димитров, застроена площ от 16 кв.м., състояща се от галерия, баня-тоалетна и тераса - плосък покрив с площ 186,57 кв.м."

По-рано в понеделник от неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ информираха, че същата "обща" тераса се оказва снабдена с частна сауна за шестима души. Освен това на нея са разположени зимна градина, алпинеуми, душ и барбекю, до които има достъп единствено през жилището на Георгиев.

Разминаване има и между декларираната от шефа на КПКОНПИ цена на имота и тази, посочена в официалната обява за продажбата му, публикувана преди сделката на Георгиев.

Според обявата става въпрос за луксозно обзаведен тризонет с две тераси. Към 2016 г. жилището се продава за 265 000 евро, докато бившият прокурор твърди, че го е закупил през следващата година срещу значително по-малка сума – 150 000 евро.

От „Антикорупционен фонд“ прилагат и плановете за тризонета, от които личи, че „забравената“ за деклариране тераса на второ ниво не прилича на обща собственост, а е изцяло свързана с първото ниво на апартамента“.

Обяснението на Пламен Георгиев бе, че става въпрос за обща част, въпреки че до нея има достъп единствено неговият апаратамент. Той цитира и трайна практика на Върховния касационен съд в тази посока. Именно отсъствието на въпросната тераса от имотните му декларации бе основната причина данните в тях да се разминат с четвърт милион лева с цените на имотите му, посочени в Имотния регистър, за което съобщи сайтът „Биволъ“.

„Въпросната тераса обаче не е част от жилището, а представлява тераса-покрив, която е обща част на сградата по смисъла на чл. 38 от Закона за собствеността, поради което не е обект на индивидуални собственически права и не подлежи на деклариране от страна на етажните собственици. Константна е практиката на Върховния касационен съд, че покривът на сградата, вкл. и когато може да се ползва като терасата на едно от жилищата, се включва в общите части на сградата, при което наличието на достъп до него само от един от обектите не променя тази му характеристика“, твърди Георгиев, на когото предстои да води пълна проверка за евтините имоти, продадени от „Артекс“ на представители на властта.

Според позицията на шефа на КПКОНПИ стойността на терасата-покрив е 197 449,70 лв., но той не бил длъжен да я декларира.

Останалите около 50 000 лв. в общото разминаване в декларациите на Георгиев той обясни със сбъркана данъчна оценка на свое жилище, закупено през 2012 г. Според нова оценка, която той бе извадил в деня на оповестяване на позицията си – 28 март, стойността на това жилище се равнява на левовата равностойност на 106 000 евро, т.е. 207 317,98 лв., а не каквато е данъчната оценка, записана в Имотния регустр – 264 310,30 лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG