Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Алфа рисърч" за апартаментите: Две трети определят сделките като злоупотреба с власт


Бойко Борисов, Вежди Рашидов и Цветан Цветанов по време на представянето на листата на ГЕРБ и СДС.
Бойко Борисов, Вежди Рашидов и Цветан Цветанов по време на представянето на листата на ГЕРБ и СДС.

Разликата в електоралната подкрепа между ГЕРБ и БСП е вече под 1 процент след изнасянето на информацията, че представители на властта за купували по-евтино апартаменти от "Артекс". Това показва проучване на „Алфа рисърч“, проведено в периода 22-26 март. Според данните, ако евроизборите бяха днес, 33,9 % от решилите да гласуват биха дали вота си за ГЕРБ, а 33,4 % за БСП.

Две трети от анкетираните, 66,6 на сто, смятат, че придобиването на апартаменти по този начин е злоупотреба с властта, а едва 10,3 % не виждат нищо нередно в случая. Друго резултат от изследването е, че гражданите оценяват еднакво усилията на ГЕРБ и БСП срещу корупцията. Едва 12,8 % от българите са убедени, че партията на Бойко Борисов е тази, която води най-принципна битка в тази посока, а за БСП така мислят 11,3 %. Според 7,4 % от хората битката се води от други партии, но според преобладаващото мнозинство (57,3 %) никой не води решителна борба с корупцията в България.

Изследването показва още, че правителството се ползва с 13 % одобрение, срещу 52 % неодобрение, което е по-лош резултат от измерения в подобно изследване през декември. Персоналният рейтинг на министър-председателя Бойко Борисов е 28 % доверие срещу 43 % недоверие. В същото време президентът Румен Радев подобрява резултатите си спрямо декември 2018 г.

Резултатите в електоралните нагласи показват, че към момента само още една партия със сигурност ще излъчи представители в следващия Европейски парламент и това е ДПС. Движението получава 10,6 % от решилите да гласуват. На четвърто място е обединиението „Демократична България“ с 5,1 процента, което е почти процентен пункт под необходимия праг от 5,88 % за спечелване на мандат. Партиите съставящи „Обединени патриоти“, които решиха да се явят самостоятелно на предстоящите избори, имат подкрепа както следва - ВМРО с 4,1 %, НФСБ - 2,2 %, а "Атака" – 2,1 %.

Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция "Алфа рисърч".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG