Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Еврохолд“ отправи оферта за бизнеса на ЧЕЗ в България


Централата на "Еврохолд България" АД.
Централата на "Еврохолд България" АД.

Застрахователното дружество „Еврохолд България“ внесе в понеделник обвързваща оферта за придобиване на българските активи на чешката енергийна група ЧЕЗ. Това става ясно от съобщение на компанията.

Не се посочва каква е стойността на офертата, но сделката ще бъде финансирана със собствени средства и кредити от западноевропейски банки, пише в съобщението. По-рано в чешки медии се появи информация, че публичното дружество ще отправи оферта съвместно с „Инерком“ на Гинка Върбакова. От „Еврохолд“ обаче заявиха, че офертата е самостоятелна и компанията „не е партньор с някой от останалите кандидати”. По-рано оферта отправи и индийската India Power.

Българската компания „Инерком“ сключи договор за покупка на активите на ЧЕЗ в България през февруари 2018 г. за близо 360 млн. евро. Това предизвика остра реакция и съмнения около финансирането на компанията на Върбакова. Обсъжаше се и участие на държавата като купувач на част от активите на ЧЕЗ в България.

Сделката между електроразпределителното дружество и „Инерком“ не получи одобрението на Комисията за защита на конкуренцията. Фирмата обжалва пред съда, а делото предстои. КЗК отказа повторно да разглежда казуса, след като Върбакова излезе от част от фирмите си, свързани с производство на енергия, което бе един от аргументите за първия отказ на антимонополната комисия.

„Еврохолд“ е дружество, специализирано в застраховането и автомобилните продажби, припомня “Капитал“. Сега обаче компанията изразява готовност да се развива в нови секори. „Намерението за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България е част от дългосрочната стратегия на холдинга за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж“, се казва в съобщението на компанията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG