Връзки за достъпност

Извънредни новини

Историческо посещение: Алексис Ципрас беше посрещнат в Северна Македония


Зоран Заев и Алексис Ципрас в Скопие
Зоран Заев и Алексис Ципрас в Скопие

Гръцият премиер Алексис Ципрас посети Северна Македония за пръв път след промяната на името на страната. Той се срещна с македонския си колега Зоран Заев в Скопие, където беше придружен от членове на правителството и десетки бизнесмени.

Целта на посещението е полагане на основите на бъдещото сътрудничество между двете страни след разрешаването на продължилия близо четвърт век спор за името на Макодония. Именно тези разногласия пречеха на страната да се присъедини към НАТО и да започне преговори за членство в ЕС.

Заев и Ципрас подписаха т.нар. Преспански договор през лятото на 2018 г., който урежда спора. Според него Макенодия променя името си на Северна Македония. Договорът беше ратифициран от двете държави в началото на 2019 г. След това 29-те страни членки на НАТО подписаха протокол за присъединяването на Скопие към организацията. Протоколът беше ратифициран първо от Гръция и така името на страната официално беше променено на Република Северна Македония.

Заев и Ципрас бяха номинирани за Нобелова награда за мир за приноса им в разрешаването на спора между двете държави.

След като всички 29 страни членки на НАТО ратифицират протокола, Северна Македония ще получи официално покана да се присъедини към организацията. Очаква се преговорите за присъединяване към ЕС да започнат през лятото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG