Връзки за достъпност

Извънредни новини

Снимка от плажа. Как медиите в Русия се подиграват с изборите в Украйна


Възрастна жена разглежда бюлетината в избирателна секция близо до Донецк.
Възрастна жена разглежда бюлетината в избирателна секция близо до Донецк.

Докато в Украйна се подготвят за втория тур на президентските избори, държавните телевизии в Русия заливат зрителите си с примери за украински неудачи и предполагаеми изборни измами.

„Не е ясно как изобщо някой може да приеме резултатите от такива избори“, каза популярният телевизионен водещ Дмитрий Кисельов, открит привърженик на Кремъл. Сигналът бе разчетен и подобни изказвания зазвучаха и в другите държавни телевизии. „Самата предизборна кампания беше най-мръсната в историята на Украйна, а нарушенията дори преди деня за гласуване бяха толкова безсрамни“.

Руски наблюдатели и кореспонденти не бяха допуснати в Украйна и затова „Новините от седмицата“ на Кисельов, както и другите предавания, показваха кадри от украински канали с добавен превод на руски език.

„Украинската полиция е регистрирала над 2000 фалшификации“, обяви официозният канал „Россия 24“. „Чуждестранни наблюдатели остро критикуват организацията на изборите“. Към 19 часа в изборния ден украинското МВР бе регистрирало 1768 жалби, свързани с изборния процес.

Едно изрязано изречение

Включване на живо във Фейсбук на швейцарския депутат и наблюдател на изборите Клод Бегле бе представено от „Россия 24“ като доказателство за нередностите в град Измаил, Одеска област. Машината за гласуване била повредена, казва Бегле. Малко по-късно украинското МВР потвърди, че изборната секция не е отворила навреме, а според публикации в местни медии, това се е случило следобяд.

Руската телевизия обаче изряза изречението на Бегле, в което той казва, че става дума „преди всичко за технически проблем, а не за измама“.

„Масови измами и фалшификации“

„Нямаше никакъв ред на изборите“, заключи руският правителствен вестник „Российская газета“, като цитира „сигнали за масови измами и фалшификации“. „Това са най-мръсните и най-нечестните избори в историята на Украйна, казва всеки наблюдател и всеки участник в процеса“.

Това твърдение е точно обратното на изказването на специалния координатор на ОССЕ от 1 април, денят след изборите.

„Изборният ден премина нормално и трасира пътя към втория тур“, каза финландската депутатка Илка Канерва на пресконференция в Киев. „Фундаменталните свободи бяха гарантирани и кандидатите можеха свободно да водят кампаниите си“, каза тя, но призна, че „многобройни сигнали за злоупотреба на държавни средства и купуване на гласове подкопават доверието в процеса“.

Оценки на други наблюдатели все още не са обявени. Заедно с представителите на ОССЕ, над 2300 наблюдатели от 17 страни проследиха гласуването в Украйна.

Руските държавни агенции използваха репортаж на независимата телевизия „Дождь“, която е критична към Кремъл, за това как един от нейните репортери е бил заплашен и нападнат от украинец, докато се е опитвал да го интервюира пред централната избирателна комисия в Киев.

Въпреки големия интерес на телевизиите към изборите в Украйна, руски анализатори твърдят, че Москва няма някакви особени очаквания за крайния резултат.

„Посоката на отношенията между Русия и Украйна вече е ясна и едва ли нещо ще се промени, независимо кой победи“, каза експертът по Украйна в Международния институт за политическа експертиза Евгений Минченко пред „Ведомости“.

Зам.-директорът на московския Център за политически технологии Алексей Макарин предположи, че Москва предпочита Володимир Зеленски да победи, защото ще бъде „слаб президент“ и без никакъв политически опит или експертен екип.

Настоящият президент Петро Порошенко, който непрекъснато напомня за опасността от Русия и така мотивира избирателите си, не се харесва на Москва.

„Нацията е срещу Порошенко – това е най-важното за втория тур“, написа в Туитър Алексей Пушков, председател на комисията по информация в Съвета на федерациите, горната камара на руския парламент. „В резултат Порошенко ще загуби тежко. Това ще покаже отношението на страната към неговата програма“.

Някои приближени до властта в Русия изглежда не се вълнуват от това. В деня на изборите главният редактор на Russia Today (RT) Маргарита Симонян написа в Туитър:

"Понеже изобщо не е важно кой ще победи в Украйна, разглеждам стари снимки“. И публикува своя снимка на плажа, когато е била на 21 години.

XS
SM
MD
LG