Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдебният инспекторат прекрати проверката си срещу Лозан Панов


Лозан Панов.
Лозан Панов.

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) обяви във вторник, че е прекратил проверката си срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Тя трябваше да установи, дали той е накърнил независимостта на колегите си от апелативния специализиран съд, назначавайки проверка на делата по мерките за неотклонение на обвинените за подкуп бивша кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

„Проверката приключи на 20.03.2019 г. с доклад, съдържащ становище за липса на достатъчно данни за извършени нарушения”, обявиха от съдебния инспекторат с уточнението, че на 1 април е взето решение проверката да бъде прекратена.

До тази ситуация се стигна, след като председателят на ВКС разпореди на трима върховни съдии да проверят движението на делата по мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова. Тогава от спецпрокуратурата безпрецедентно призоваха Ушев да не предоставя материалите на проверяващите преди окончателното произнасяне за ареста на двете обвиняеми.

В крайна сметка проверката бе осъществена за няколко часа, но след нея съдии от апелативния спецсъд се оплакаха пред ВСС, че със заповедта си Панов е накърнил независимостта им. Така се стигна до образуване на проверката на Инспектората в съвета срещу самия председател на ВКС.

Става въпрос за случая, в който съдия Иво Хинов, разглеждащ процеса срещу Иванчева и Петрова по същество, освободи двете от ареста, но апелативният спецсъд светкавично спря излизането им на свобода.

Впоследствие стана ясно, че председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев лично е изискал материалите по делото от съдия Хинов, за да бъдат администрирани от горната инстанция и тя да има възможност да се произнесе още същия ден по искането на спецпрокуратурата Иванчева и Петрова да не бъдат освобождавани веднага. За целта в апелативния спецсъд бе образувано дело без да бъде спазен 7-дневният срок, предвиден в Наказателно-процесуалния кодекс.

Заради това Панов предложи Ушев да бъде наказан дисциплинарно, но Съдийската колегия на ВСС отхвърли този вариант с 9 срещу 1 гласа.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG