Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС не събра достатъчно гласове, за да накаже съдия Мирослава Тодорова


Мирослава Тодорова.
Мирослава Тодорова.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не успя да събере във вторник достатъчно гласове, за да вземе решение за налагане на наказание на съдия Мирослава Тодорова за забавени от нея дела.

Кадровиците в съдебната власт имаха три варианта на разположение – понижаване в длъжност за една година (6 гласа „за“ срещу 7 „против“), понижаване в ранг за една година (5 гласа „за“ срещу 8 „против“) или забележка (4 гласа „за“ срещу 8 „против“).

Поредната проверка срещу бившия председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) течеше от над две години, като този път бе образувана по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров. Формалният повод датира от 21 ноември 2015 г., когато прокуратурата внася в съда искане за разкриване на банкова тайна по проверка, която в крайна сметка не установява престъпление и е прекратена.

Съдия Тодорова се произнася в рамките на 21 дни, а не за 24 часа, какъвто е инструктивният срок. Цацаров обаче подминава сложността на казуса и факта, че подчинените му са подготвяли искането си повече от месец, а самата проверка продължава безрезултатно година и осем месеца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG