Връзки за достъпност

Извънредни новини

Екрем Имамоглу, който може да отнеме Истанбул на Ердоган


Екрем Имамоглу
Екрем Имамоглу

Най-голямото му постижение сега е кошмар за половин Турция, а най-вече за президента Ердоган. В неделя Екрем Имамоглу спечели кметските избори в Истанбул, макар и с нищожната преднина от по-малко от половин процент. Ако повторното преброяване на гласовете потвърди резултата, това ще означава едно: край на 15-годишното управление на партията на Ердоган в този знаков за Турция град.

Екрем Имамоглу е роден през 1970 г. в Трабзон – отдалечен от Европа град на брега на Черно море. Там завършва гимназия, там се влюбва и във футбола и баскетбола – тренирал е и двете, а закратко дори ръководи местния любителски отбор по футбол. Става истанбулец когато става и студент. Завършил е бизнесадминистрация, а после и управление на човешките ресурси в Истанбулския университет. Още не е завършил, когато се заселва в квартала на Истанбул Бейликдюзю и повече не го напуска. Десетилетие по-късно ще стане кмет на този район – първата му стъпка към кметското място на самия Истанбул.

През 1992 г., току-що завършил университета, Имамоглу навлиза в семейната строителна фирма. Не след дълго я оглавява. През 90-те той участва в живота на квартала чрез множество неправителствени организации, които учредява или в които членува. Става известен като активист за различни права. В същото десетилетие се жени. В момента има три деца.

В политиката навлиза през 2008 г., като става член на основаната от Ататюрк Републиканска народна партия. Пет години по-късно вече е кмет на района си.

Когато се яви като кандидат за мястото в Истанбул, на победата му се гледаше с недоверие. Както написа „Индипендънт“, това беше твърде възпитан кандидат на фона на популистката лавина, която се очакваше да го връхлети. Как успя да победи изглежда като чудо - още повече, че той го направи без да участва в речи, които поляризират обществото. Умерен език, ясни послания за светскост, борба с безработицата и съживяване на икономиката - това беше всичко.

Първите новини от изборите в неделя показваха, че Имамоглу губи. До сутринта в понеделник стана ясно, че печели – с много малко, само с 25 000 гласа. Във вторник партията на Ердоган оспори обявените резултати и поиска проверка. Сега, докато тече повторното преброяване на гласовете в Истанбул, цялата страна изглежда притихнала – Ердоган наистина загуби в много важни градове, но всички знаят, че няма по-голям символ на политическата загуба от това да паднеш точно в Истанбул.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG