Връзки за достъпност

Извънредни новини

34 етажа над правилата. Протести в Лозенец срещу небостъргача "Златен век"


Виждали сте Мариан Башур по телевизията. От края на 2017 година до днес присъства на всеки протест срещу новостроящата се 34-етажна сграда в “Лозенец”. Заедно с инициативния комитет от квартала изпращат сигнал след сигнал до институциите за това, че разрешителното за строеж на “Златен век” е изтекло. Напразно.

“Пратихме жалби до всички представители на властта. Нямаше никакъв ефект. Отговаряха ни, че всичко е законно и даваха поправката като обяснение”, коментира Башур пред Свободна Европа малко преди поредния протест в сряда вечерта.

Според него заради излезлите наяве данни, че хора от властта са купували апартаменти от “Артекс” на непазарни цени, “темата се завъртя и стана обществено достъпна”.

“Ние сме доста гневни и от безсилието на институциите. Не мога да повярвам, че четири институции шикалкавят и не могат да кажат дали един строеж е незаконен.”

В протеста на Башур и останалите от инициативния комитет няма други искания освен законът да се спазва. Докато се чуе последната дума на съда, могат да минат месеци, дори години, а дотогава сградата може да бъде завършена. “Ако съдът реши след 3 години, например, какво правим?”, пита Башур. Още преди година и половина протестиращите са правили опити да се свържат с фирмата инвеститор. “Държаха се високомерно с нас. А дали Артекс има връзка с властта, или няма връзка, зрителите могат сами да го преценят.”

Още 17 етажа и сградата ще бъде завършена. Мариан Башур и останалите протестиращи от квартала настояват проектът да бъде преработен. “Ние не сме против инвестирора, а против самия проект. Толкова висока сграда на такова място е дори комично. Трафикът ще стане безобразен.”

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG