Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов поиска замесените в имотния скандал да се оттеглят, а Цацаров разпореди разследване


Сотир Цацаров и Бойко Борисов
Сотир Цацаров и Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов препоръча на всички замесени в скандала с апартаментите да поемат отговорност за действията си и „да подадат оставка или да излязат в дълъг отпуск“, докато бъдат разследвани.

Премиерът заяви, че това трябва да е валидно не само за представители на изпълнителната власт, но и за хора от съдебната система, споменавайки КПКОНПИ, Върховния касационен съд (ВКС) и следствието.

Междувременно от съобщение на прокуратурата стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на Върховната касационна прокуратура да извърши проверки по повод публикации в медиите за придобити недвижими имоти от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, сина на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов и съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов.

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев реагира мигновено на призива на премиера Борисов и обяви, че излиза в отпуск докато трае проверката на него и семейството му. В позиция, разпространена по медиите, той заяви, че ще окаже пълно съдействие, тъй като е винаги е спазвал законите и се е „ръководил от високи морални принципи и професионални стандарти“.

Председателят на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Данаил Кирилов е номинацията на ГЕРБ за нов правосъден министър, обяви още премиерът Бойко Борисов в централата на партията. Досега поста заемаше Цецка Цачева, която подаде оставка след разкритията за имотни сделки на необичайно ниски цени.

Кирилов заяви, че поема голямо предизвикателство и ще работи за изпълняването на препоръките на Европейска комисия по механизма за сътрудничество и проверка. Премиерът Борисов постави и първата задача пред Кирилов, която е свързана с включването на общинските съветници като лица на висши публични длъжности в антикорупционния закон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG