Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цецка Цачева подаде оставка заради евтиния апартамент от "Артекс"


Цецка Цачева
Цецка Цачева

Цецка Цачева подаде оставка като министър на правосъдието, а премиерът Бойко Борисов я прие.

Цачева е била повикана от министър-председателя в събота сутрин да даде обяснение за луксозния апартамент, който е придобила на цена под пазарната от фирма „Артекс“. Разкритието беше направено от сайта „Биволъ“ и гражданската организация Антикорупционен фонд.

„Съвестта ми е чиста, аз поисках проверка около обстоятелствата за придобиване на недвижимото ми имущество от антиккорупционната комисия и Върховна касационна прокуратура. Но докато тя трае, не желая забъркването на името ми в този случай да тежи на партия ГЕРБ и на премиера Борисов в предизборната обстановка, каквато считам, че е налице“, заяви по-късно Цачева и добави, че оставката й е лично решение, което не е взето под натиск.

С апарамент на необяснимо ниска цена от същата фирма се оказа и зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, разкри по-рано Свободна Европа, а също и председателя на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов и зам.-министърката на спорта Ваня Колева. КПКОНПИ проверява и четирите сделки.

Според вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов оставката на Цачева няма да бъде проблем за стабилността на правителството. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров очаква още размествания в редиците на ГЕРБ.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки заяви, че оставката на Цачева е „добър повод за премиера Борисов да направи по-голям ремонт на кабинета“.

Депутатката от БСП и водач на листата на партията за евроизборите Елена Йончева заяви, че освен Цачева, оставки трявба да подадат Цветан Цветанов, Вежди Рашидов и Ваня Колева. ​По-рано Цветан Цветанов замина на работно посещение във Вашингтон. Премиерът обяви, че партията ще обсъди следващите стъпки след завръщането на зам.-председателя в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG