Връзки за достъпност

Извънредни новини

Столтенберг: НАТО не иска нова Студена война, но ще се защитава, ако се наложи


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на речта си пред Конгреса на САЩ.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на речта си пред Конгреса на САЩ.

НАТО не иска нова надпревара във въоръжаването или Студена война с Русия, но знае как да се защитава, ако е необходимо. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в реч пред американския Конгрес по повод 70-тата годишнина на съюза, предаде Франс прес.

Столтенберг заяви още, че отношенията с Русия в момента са трудни и това ще остане така дори диалогът с Москва да бъде подобрен. Той защити решението на САЩ за изтегляне от Договора за ядрените ракети със среден обсег. Столтенберг обясни, че то е провокирано от нарушенията от руска страна и призова Кремъл да се върне към изпълнението на този договор.

По време на събитията, свързани със 70-тата годишнина на алианса, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс отправи предупреждения Турция и Германия за взаимодействията им с Русия. Той нарече поведението на Анкара „безразсъдно“ и предупреди Берлин, че може да се превърне в „пленик“ на Москва. Повод за изказването му станаха сделката за системи за противовъздушна отбрана между Турция и Русия и проекта за "Северен поток 2". По отношение на Турция, Пенс заяви, че ръководената на Реджеп Тайип Ердоган държава трябва да избере дали ще остане ключов партньор в „най-успешния военен съюз в историята“ или ще рискува партньорството си с него.

По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео се срещна с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Помпео е предупредил Турция да не предприема самоволно военни действия в Сирия и е изказал опасенията си от сделката между Турция и Русия, която може да застраши сигурността на алианса. От своя страна Чавушоглу е заявил категорично, че страната му няма да развали сделката си с Русия. По-късно министерството на външните работи на Турция обвини Държавния департамент на САЩ, че е представил невярно съдържание на разговорите между Помпео и Чавушоглу.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG