Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп: Съюзниците от НАТО трябва да харчат 2% от БВП за отбрана


Доналд Тръмп и Йенс Столтенберг
Доналд Тръмп и Йенс Столтенберг

Страните членки на НАТО трябва да инвестират повече в отбрана, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп ден преди срещата на външните министри на страните от пакта по случай 70-ата годишнина от създаването му.

САЩ са държавата, която отделя най-голям процент от брутния си вътрешен продукт за отбрана – 3,39% според последния доклад на НАТО от март 2019 г. Стратегическата цел, която е договорена от страните в организацията, е те да харчат поне 2% от БВП за отбрана, но малко държави изпълняват това изискване. През 2018 г. Тръмп поиска този дял да скочи до 4% но срещна съпротива от съюзниците си.

Като пример Тръмп посочи Германия, която отделя малко повече от 1% от своя БВП за отбрана. „Американската армия защитава Европа, защитаваме страните, които се възползват от САЩ“, заяви Тръмп.

„НАТО е силен съюз, но за да остане такъв, трябва да бъде справедлив. Ето защо съюзниците трябва да инвестират повече в отбрана“, заяви и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при срещата си с Тръмп.

Освен САЩ страните, които изпълняват заложената цел да отделят поне 2% от БВП за обрана са Гърция (2,22%), Обединеното кралство (2,15%), Естония, Полша, Латвия и Литва. България е похарчила 1,43% от своя БВП за отбрана през 2018 г., като този процент се увеличава от 2014 г. насам.

Очаква се основна тема на започващата в четвъртък среща на министрите на страните от пакта да бъдат отношенията с Русия. По този повод президентът на САЩ заяви, че „Русия остава заплаха за алианса и за САЩ“, но Вашингтон ще работи за подобряване на отношенията с Москва. „Смятам, че можем да се разберем с Русия“, каза Тръмп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG