Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП внася искане за отстраняване на Пламен Георгиев от КПКОНПИ


Корнелия Нинова.
Корнелия Нинова.

БСП ще внесе в парламента подписка с искане за отстраняване на Пламен Георгиев и неговия заместник Антон Славчев от ръководните позиции в антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Това стана ясно след изявление на лидера на левицата Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията.

Процедура по предсрочно освобождаване на член на КПКОНПИ може да започне по инициатива на една пета от народните представители, т.е. необходими са 48 подписа на депутати. БСП има 79 народни представители в 44-тото НС.

Ден по-рано пред Свободна Европа Нинова заяви, че в партията не е обсъждан въпросът дали да бъдат събрани подписи за отстраняването на Пламен Георгиев. На питане дали подобен разговор предстои, тя не отговори.

„Днес премиерът Борисов спаси от отговорност Пламен Георгиев, председателят на КПКОНПИ, като му остави вратичка за измъкване казвайки или да си подаде оставката, или да излезе в дълъг отпуск“, каза Нинова. Тя допълни, че подобни проверки траят месеци и години, което е начин случаят да се замете и да бъде забравен.

Нинова заяви, че от БСП са поискали оставката на Георгиев преди дни, но след като е станало ясно, че той няма да я подаде, от левицата са решили да действат с внасянето на искане за отстраняването му.

„Ние бяхме против неговия избор. Нещо повече, ние бяхме против закона и начина, по който беше създадена комисията“, добави още Нинова като подчерта, че тези решения са били взети от ГЕРБ и резултатът от тях е, че няма и никога няма да има борба с корупцията по високите етажи на властта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG