Връзки за достъпност

Извънредни новини

След Брекзит гражданите ще разчитат на 90 дни безвизов достъп в двете посоки


Пленарна зала на Европейския парламент
Пленарна зала на Европейския парламент

След Брекзит гражданите на Обединеното кралство ще могат да влизат в ЕС без визи за кратки периоди, при условие че гражданите на ЕС се възползват от същите условия, когато пътуват до Обединеното кралство, предаде БТА. Резолюция с такова съдържание беше подкрепена в четвъртък от Европейския парламент (ЕП) с 502 гласа "за", 81 гласа "против" и 29 гласа "въздържал се“. На Острова живеят 3,7 млн. европейски граждани, в това число и около 280 000 българи, чиито права трябва да бъдат гарантирани, посочи докладчикът Сергей Станишев.

Законодателството ще влезе в сила от деня след оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС. След тази дата притежателите на британско гражданство няма да се нуждаят от виза за престой в ЕС до 90 дни в рамките на 180-дневен период. Освобождаването от изискване за визи не се отнася за правото на работа в ЕС.

В случай че Обединеното кралство въведе изискване за притежаване на виза за гражданите на поне една държава членка, "следва да бъде приложен механизмът за реципрочност, предвиден в законодателството на ЕС", гласи текстът. Това може да доведе до повторно въвеждане на визови изисквания за гражданите на Обединеното кралство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG