Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лондон поиска ново отлагане на Брекзит и започна подготовка за евроизборите


Тереза Мей
Тереза Мей

Министър-председателката на Обединеното кралство Тереза Мей поиска ново отлагане на Брекзит до 30 юни. Тя обяви, че страната ще започне подготовка за европейските избори, които ще се проведат в края на май.

Това се случи след като парламентът в Лондон не одобри споразуменитето за излизане на Обединеното кралсто от Европейския съюз на три поредни гласувания. Депутатите не се обединиха и около нито едно алтернативно предложение.

Решението трябва да бъде взето от държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, които се събират на извънредна среща на върха на 10 април в Брюксел. По информация на Би Би Си председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще предложи отлагане на Брекзит с 12 месеца с възможност за по-ранно напускане, ако бъде договорена сделка.

В предложението на Тереза Мей е записано, че ако депутатите се обединят около предложение за споразумение, Великобритания трябва да напусне преди 23 май. Ако обаче това не се случи, страната трябва да участва в изборите за Европейски парламент, които се провеждат в края на май. Мей обяви, че партиите започват да избират кандидатите си за евродепутати.

Великобритания трябваше да излезе от ЕС на 29 март, но след като депутатите не одобриха сделката за Брекзит, Мей поиска отлагане до 12 април.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG