Връзки за достъпност

Извънредни новини

Приятелски огън: НФСБ иска проверка на имотите на Николина Ангелкова


Николина Ангелкова и вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова.
Николина Ангелкова и вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова.

НФСБ поиска главният прокурор Сотир Цацаров да провери имотите на министърката на туризма Николина Ангелкова. Това съобщи зам.-председателят на партията Борис Ячев ден след като бившият вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов прикани премиера Бойко Борисов да провери и други министри с имоти на необичайно ниски цени, визирайки Ангелкова.

По думите на Ячев, Симеонов едва в четвъртък е научил за тази инициатива на депутатите си.

"Ние, депутатите от НФСБ, без Валери Симеонов, който впоследствие разбра за тази инициатива, се обърнахме със сигнал до главния прокурор с искане да бъде извършена проверка за това как са придобити тези имоти, дали има съответствие или несъответствие между пазарна цена и цена на придобиване и какъв е произходът на средствата за придобиване на тези имоти", каза Ячев, цитиран от агенция “Фокус“.

Той допълни, че от НФСБ са доволни от реакцията на прокуратурата по имотните сделки на други високопоставени държавни служители.

В четвъртък лидерът на партията коалиционен партньор на ГЕРБ Валери Симеонов посъветва министър-председателя да "си огледа внимателно министрите, че и там има такива с имоти". Той не спомена имена, но уточни, че става въпрос за имот в столичния квартал „Овча Купел“, който се намира на улица "Бързарица" № 2 с големина от 142 кв. метра на цена от 61 хиляди лева.

Справка в имотните декларации на членовете на правителството показа, че става дума за Ангелкова. Според декларацията й за 2017 г. тя се е сдобила с имота през 2008 г. за 75 хил. лева, т.е. малко над 500 лева на кв. метър. За пръв път жилището е декларирано през 2012 г., когато посочената цена е 61 хил. лева. Според сайта imot.bg през 2008 г. тристайно жилище в "Овча купел" е струвало средно 90 000 евро.

Министърката на туризма заяви, че жилището е купено на етап груб строеж, а разминаването в цените обясни с техническа грешка. Парите за сделката са дарени от родителите на Ангелкова, заяви самата тя. "Мога да докажа всеки един лев, който съм похарчила. Всеки един лев е с доказан произход, с платени данъци."

Ангелкова потърси лично отношение в думите на Валери Симеонов. „Нещата са прекалено лични и искам да задам въпрос какъв е този личен интерес и каква е тази фиксация.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG