Връзки за достъпност

Извънредни новини

Надя Милрън и Майкъл Стумо. И тяхното дело срещу "Боинг"


Надя Милрън и Майкъл Стумо
Надя Милрън и Майкъл Стумо

„Тя беше лъчезарно създание, а сега я няма. Това изобщо не трябваше да се случва“. Думите са на Надя Милрън, юристка от Масачузетс, за която последната катастрофа на „Боинг“ не е просто част от статистиката – там тя губи дъщеря си Самия, 24-годишна жена, имала нещастието да вземе точно този полет.

И двамата родители на Самия са юристи. Измежду всички близки на жертвите, те са първите, които започнаха да водят съдебни дела. Търсенето на справедливост в съда е естествена стъпка за много американци, но тук има и нещо повече – двамата родители са първите близки, които наглас заявиха, че „Боинг“ са знаели за техническия проблем, довел до катастрофата. Знаели са, но са пуснали самолета в експлоатация.

Боинг 737 – МАКС 8 на Етиопските авиолинии се разби на 10 март малко след излитането си от Адис Абеба. Загинаха всички 157 души на борда. Пет месеца по-рано същият модел самолет на авиокомпанията „Лайън еър“ се разби в Индонезия. Загинаха всичките 189 души на борда. Връзката между двете катастрофи беше направена почти незабавно.

„Заслепен от алчност, „Боинг“ безразсъдно изтласка 737 – МАКС 8 към пазара със знанието и мълчаливото одобрение на Федералната авиационна агенция на САЩ“ – написаха родителите на Самия Стумо в първия си иск. „Решението на „Боинг“ да даде приоритет на печалбата, вместо на сигурността (...), както и регулаторният орган, който допусна това, трябва да понесат отговорност за своите действия“, казват още те.

Делото е заведено в Чикаго, където е регистрирано седалището на „Боинг“.

Майкъл Стумо е завършил право в университета в Айова, а после е работил адвокатски кантори в Небраска, а също и в Кънектикът, където среща Надя. В последните години той ръководи гражданска организация, която предлага политики в сферата на селското стопанство. Тя е доброволец в местните съвети по експлоатация на земята. Живеят във ферма в Шефилд, щата Масачузетс, където са отгледали трите си деца. Освен Самия имат и двама сина.

В делото ще им помага Ралф Нейдър, многократен кандидат за президент на САЩ, който е известен с борбата и срещу мощните корпорации. Неговата сестра е баба на загиналата Самия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG