Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тереза Мей допусна, че Великобритания може да остане в ЕС


Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин и министър-председателят на Великобритания Тереза Мей.
Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин и министър-председателят на Великобритания Тереза Мей.

Пред Великобритания е очертан ясен избор: или да напусне със сделка ЕС, или да остане в съюза. Това заяви министър-председателят Тереза Мей, цитирана от "Обзървър". В последните дни Мей се опитва да достигне до компромис с опозиционната Лейбъристка партия, за да получи нейната подкрепа.

"Тъй като парламентът даде ясно да се разбере, че ще попречи на Великобритания да напусне без сделка, сега имаме категоричен избор: да напуснем ЕС без споразумение или изобщо да не напуснем", каза Мей в поредния си опит да спечели подкрепа за сделка. Според нея колкото по-дълго трае процесът по Брекзит, толкова по-голяма става вероятността за оставане. Мей заяви, че е от изключително значение да бъде спазено решението от референдума през 2016 г.

Междувременно лидерът на Камарата на общините Андреа Ледсъм каза пред „Сънди телеграф“, че втори референдум за членството на Великобритания в ЕС би бил „крайно предателство“. Според нея това ще отнеме много време, а дебатите ще доведат до още по-голямо разединение. Тя коментира още, че след като парламентът досега не е успял да приложи резултатите от първия референдум, няма причина да се смята, че ще успее да действа при втори.

Правителството на Мей планира промени в законопроекта за Брекзит, гарантиращи сключване на митническо споразумение с ЕС, което ще осигури подкрепата на лейбъристите в парламента, съобщи вестник „Сънди таймс“. Според министър-председателя само компромис между двете най-големи партии може да донесе мнозинство в парламента, което е „единственият шанс“ за осъществяването на Брекзит.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG