Връзки за достъпност

Извънредни новини

Военният конфликт в Либия ескалира


Членове на Либийската национална армия, ръководена от Халифа Хафтар
Членове на Либийската национална армия, ръководена от Халифа Хафтар

Военният конфликт между силите на военния командир Халифа Хафтар и подкрепяното от ООН правителство в Либия ескалира, предават световните агенции. В неделя вечерта бунтовниците на Хафтар са нанесли въздушни удари срещу предградие на Триполи, а правителството се закани за обратни действия.

Атаката срещу либийската столица е заплаха от разразяване на гражданска война в страната.

След 2011 г., когато подкрепяните от НАТО бунтовници свалиха от власт дългогодишният лидер Муамар Кадафи, който по-късно бе убит, Либия е раздирана от вътрешни сблъсъци. От една страна на конфликта стои подкрепяното от ООН Правителство на националното съгласие на Файез Сарадж, а от другата са бунтовниците на Халифа Хафтар. Няколкото опита за мирно разрешаване на конфликта между двете враждуващи фракции обаче се оказаха неуспешни.

След атаката в неделя говорителят на въоръжените сили на правителството на Сарадж заяви, че започва контраофанзива, чиято цел ще бъде „разчистване на всички градове“ от „нелегитми сили“.

В същото време американската армия обяви временно изтегляне на някои от частите си в Либия заради сблъсъците в страната. САЩ изказа и силно притеснение от ситуацията в региона и призоваха Либийската национална армия на Хафтар незабавно да спре офанзивата си към Триполи. В изказване на държавния секретар Майк Помпео, цитирано от Асошиейтед прес, се подчертава, че политическото решение е „единственият начин за обединяване на страната“ и само чрез него може да има гаранция за сигурност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG