Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руският посланик в Лондон: Ако стояхме зад атака с "Новичок", всички щяха да бъдат убити


Руският посланик във Великобритания Александър Яковенко и Чарли Роули.
Руският посланик във Великобритания Александър Яковенко и Чарли Роули.

Ако Русия организира атаката „всички щяха да бъдат убити“. Това е заявил руският посланик в Лондон на британски граждани, чиято приятелка е починала след излагане на нервнопаралитичния агент „Новичок“, съобщава Ройтерс.

Чарли Роули, който оцелява след като е изложен на „Новичок“ от бутилка парфюм през минлата година, се е срещнал с посланик Александър Яковенко в събота, за да получи информация защо от Москова са убили приятелката му.

„Не получих никакви реални отговори. Това, което чух, беше само руска пропаганда“, казва Роули пред британския „Мирър“. Той допълва, че по време на срещата Яковенко не е спирал да твърди, че веществото, което е причинило смъртта на приятелката му, няма как да е било руски „Новичок“, тъй като това е щяло да доведе до смъртта на всички.

В свое изявление руското посолство заяви, че иска прозрачност при разследването на атаките от март 2018 г. в британския град Солсбъри. Според посолството великобританските власти крият обстоятелствата около случая.

През миналата година британските власти обвиниха двама руски граждани Александър Мишкин и Анатолий Чепига, представяши се с имената Александър Петров и Руслан Боширов в опита за убийство с „Новичок“ на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. Според властите те са агенти на Главното разузнавателно управление (ГРУ), което бе преименувано в Главно управление на Генералния щаб (ГУГЩ) на Руската федерация. Партньорката на Роули – Даун Стърджис почина през юли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG