Връзки за достъпност

Извънредни новини

България на челни позиции в Европа по намаляване на броя на затворниците


Софийски централен затвор
Софийски централен затвор

В България се наблюдава трайна тенденция за намаляването на броя на затворниците през последните десет години, съобщи „Капитал“. Между 2008 и 2018 г. страната ни е успяла да намали броя на затворниците си с 24.9 %, според годишната статистика на Съвета на Европа.

България е на второ място сред страните в Европа с най-бързо намаляване на затворниците, като по този показател се нарежда веднага след Румъния. Най-голям е броят на затворниците в Русия, следвана от Великобритания, Полша и Франция.

Основна причина за тендецията е намаляването на процента на затворниците спрямо населението, а зад това стои намаляващата продължителност на присъдите. Анализът на съвета на Европа показва, че намаляването на броя на лишените от свобода е съпроводено с намаляването на средната продължителност на излежаните присъди – от 8.8 месеца на 8.2 месеца в цяла Европа.

Страната ни обаче е на челно място в класацията за смъртността в затворите. Общата смърност в затворите в Европа е близо 26 на всеки 10 хиляди затворници. На първо място е Молдова с 55 случая на всеки 10 хиляди, следвана от Македония с 52.8 и България с 51.5. У нас се запазва и доста нисък процент на задържаните в досъдебното производство. Докато тук той е едва 12.5 % в държави като Холандия, Швейцария, Армения и Италия той е около 40 %.

Пред „Капитал“ от министерство на правосъдието са коментирали, че цялостен анализ на тези тенденции не е правен. От ведомството се сългасяват с твърдението на Съвета на Европа, че основна причина за тях е намаляването на броя и вида на налаганите присъди.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG