Връзки за достъпност

Извънредни новини

Директорската сага в Оперетата. Как Боил Банов не изпълнява второ решение на ВКС


Боил Банов
Боил Банов

Повече от една година Музикалният театър „Стефан Македонски“ се управлява от нелегитимен директор. Поне според решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 7 март 2018 г., което Министерството на културата (МК) неуспешно атакува година по-късно.

Става въпрос за трудово-правната сага около уволнението на бившия ръководител на Оперетата Марио Николов и последвалото го назначение на наследницата му Марияна Арсенова, което към днешна дата окончателно е отменено от съда.

Въпреки това, както Свободна Европа писа, културният министър Боил Банов в продължение на една година отказва да възстанови на поста Николов. За да се стигне до неуспешния опит на ведомствения му правен екип да атакува въпросното решение на ВКС, произнесено на 7 март 2018 г.

Почти цяла година по-късно МК праща молба, с която иска отмяна на решението по заведеното от Николов дело срещу уволнението му. Изтъкнатата причина е, че ведомството не е било конституирано като страна по делото, въпреки че се явява административна шапка на Музикалния театър.

„Молителят, в качеството си на горестоящ спрямо работодателя орган не е страна в процеса по спора за законност на уволнението, поради което твърдението за нарушено право на участие в процеса е неоснователно“, постановяват на 18 март тази година върховните съдии Светла Цачева, Албена Бонева и Боян Цонев.

С тяхното решение на практика се изчерпват всички законни възможности министър Банов да продължи да бави възстановяването на Марио Николов начело на Музикалния театър. Затова и Свободна Европа изпрати писмени въпроси до пресцентъра на културното министерство на 22 март. Те бяха прости: ще бъде ли изпълнено съдебното решение и ако не – по какви причини?

До настоящия момент отговор обаче липсва. Липсва и решение на министър Банов за възстановяването на Николов като директор на Оперетата. Въпреки че същият подава съответното заявление в културното ведомство на 25 март, както и в Музикалния театър на 5 април. Към тях са приложени двете решения на ВКС по казуса.

Успоредно с този казус, министър Боил Банов продължава да е обект на проверка по т.нар. случай „Ало, Банов“. Прокуратурата се самосезира, след като депутатката от БСП Елена Йончева огласи записи, според които настоящият министър е опитал да „спести“ неустойките на фирмата изпълнител на реконструкцията на Ларгото за забавяне на ремонта. На 7 февруари съдът отхвърли на втора инстанция претенциите на Министерството на културата за неустойката в размер на 700 000 лв.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG