Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проверката по „Ало, Банов съм“ е удължена заради документи от Томислав Дончев


Boil Banov
Boil Banov

Проверката по случая „Ало, Банов съм“ се удължава, тъй като вицепремиерът Томислав Дончев е извършил собствена проверка и е изпратил допълнителни документи до прокуратурата. Това съобщи говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от агенция „Фокус“.

Тя заяви, че в края на миналата седмица са приключили всички действия по проверката на изнесените от Елена Йончева записи, уличаващи културния министър Боил Банов в схема със 700 000 лв.

Документите са изпратени до наблюдаващия прокурор в Специализираната прокуратура. „Въпреки намерението на наблюдаващия прокурор тази седмица да се произнесе с краен прокурорски акт, проверката ще се наложи да се удължи“, допълни Арнаудова.

Прокуратурата се самосезира по случая след като депутатката от БСП Елена Йончева огласи записи, според които настоящият министър на културата е опитал, чрез процедурни трикове, да „спести“ неустойките на фирмата изпълнител на реконструкцията на Ларгото, която тя дължала заради забавяне на ремонта. На 7 февруари съдът отхвърли на втора инстанция претенциите на Министерството на културата за неустойката в размер на 700 000 лв.

Боил Банов обвини в рекет бившия служител на министерството на културата Ангел Ангелов, който според него е изнесъл записа. По-късно директорът на Агенция „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ в МОН Кирил Гератлиев също се оплака, че Ангелов го е тормозил.

Според Банов и Гератлиев Ангелов е замесен в схема за печелене на проекти, финансирани с европейски средства. Европейските фондове дълго време бяха в ресора на Томислав Дончев като вицепремиер, включително и докато е действала предполагаемата група, част от която е бил Ангелов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG