Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брус Дикинсън, който пя в обсадено Сараево


Брус Дикинсън по време на церемонията за обявяването му за почетен гражданин на Сараево.
Брус Дикинсън по време на церемонията за обявяването му за почетен гражданин на Сараево.

Годината е 1994. Сараево се намира под обсада от страна на 13 – хилядна сръбска армия, ръководена от Ратко Младич и Радован Караджич. Обсадата започва от 1992 г., когато Босна и Херцеговина обявява независимостта си от Югославия след проведен референдум. Аритилерия, танкове и друга военна техника сипят огън върху града, в който е концентрирана много зле въоръжената босненска армия. Освен с бомбардировките, по време на обсадата жителите на Сараево трябва да се справят и с недостиг на храна, вода и електричество.

В една декемврийска вечер на 1994 г., със съдействието на войници на Обединените нации, в града тайно се промъква една много известна личност. Това не е президент на световна сила, нито ръководител на военна мисия, а легендарният вокалист на „Айрън Мейдън“ Брус Дикинсън. Тогава той провежда концерт със соло бандата си „Скънкуъркс“, докато в околността отекват звуците от избухващи снаряди.

В събота, 6 април 2019 г. фронтменът на "Мейдън" беше обявен за почетен гражданин на Сараево. Това се случи по време на церемония, посветена на началото на обсадата през 1992 г. Обсадата продължи до 1996 г. и доведе до смъртта на близо 11 хиляди души, от които 1500 деца.

"Онези моменти, в които осъзнавахме, че ще оцелеем"

Кметът на Сараево Абдулах Скака заяви по време на церемонията, че концертът на Дикинсън през 1994 г. е бил „от онези моменти, когато ние в Сараево осъзнахме, че ще оцелеем“. Заради страха от кървави последствия, за концерта разбират малко хора - от малобройните плакати, разлепени в града.

„Това наистина е една огромна чест, но мисля, че наградата принадлежи в същата степен на гражданите на Сараево, които все още са тук“, каза Дикинсън при получаването на наградата.

Историята на пътуването на бандата до изолирания от света град през 1994 г. и самият концерт са запечатани през 2017 г. във филма „Крещи Сараево“ („Scream for me Sarajevo“). В автобиографията си „За какво служи този бутон“, издадена през 2017 г., Дикинсън описва сцените в Сараево като емоционални и преобръщащи живота.

"Куршумите бяха истински"

„Не бяхме защитени, нямаше план и куршумите бяха истински, но... въпреки това отидохме“ пише певецът.

Пол Брус Дикинсън е роден на 7 август 1958 г. в Уорскъп, Англия. От малко дете се увлича по рок музиката, вдъхновен от „Дийп пърпъл“. Изключен е от едно от училищата, които посещава, заради уриниране във вечерята на директора, след което продължава образованието си в католическо училище. По-късно учи в лондонския университет „Куийн Мери“, където се запознава Пол Уайт. С него формират първата група на Дикинсън „Спийд“.

Преди и сега

Големият пробив обаче идва през 1981 г., когато се присъединява към „Айрън мейдън“, с които през 1982 г. издава албума „The number of the beast”, който превръща бандата в едно от хеви-метъл величията в историята на музиката.

Вече на 61 години, Дикинсън е икона, водещ и продуцент на телевизионни предавания, а интересите му включват писане, фехтовка и авиация. През 2007 г. Дикинсън дори получава разрешение да пилотира полета на шотландския футболен клуб „Глазгоу Рейнджърс“ за един от мачовете им от вече несъществуващия турнир за Купата на УЕФА срещу израелския Макаби Тел Авив.

Дикинсън продължава да провежда турнета за промотиране на автобиографията си, а "Мейдън" продължават да правят концерти по различни точки на света, като през 2019 г. провеждат турнето “Legacy of the beast”.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG