Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът не наложи вето върху кариерния бонус за съдебните инспектори


Румен Радев и Йордан Цонев
Румен Радев и Йордан Цонев

Президентът Румен Радев отказа да наложи вето върху поправките в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се въвежда кариерен бонус за съдебните инспектори. Законът е обнародван в днешния извънреден брой на Държавен вестник заедно с промените в Закона за вероизповеданията, с които публичните задължения на деноминациите се разсрочват за период от 10 години.

Част от промените позволяват при пpeдcpoчнo пpeĸpaтявaнe нa мaндaт на инспектор от Инспектората към ВСС или на главния инспектор, излъчените заместници вместо дa довършват мaндaтa нa предшествениците си, дa започват свой coбcтвeн, който е 4 гoдини зa инcпeĸтop и 5 гoдини зa глaвeн инcпeĸтop. Според действащите досега текстове в ЗСВ – напусне ли някой от инспекторите, влезлият в състава на инспектората на негово място довършва оставащия мандат на предшественика си.

Ново също е, че при изтичане на мандта или предсрочно напускане на поста, членовете на инспектората ще могат да заемат по-висока длъжност, от тази която са заемали преди мандата си.

Тези текстове, например, трасират пътя за кариерно израстване на настоящия главен съдебен инспектор Теодора Точкова, която след като напусне поста си няма да е длъжна да се върне в административния съд в Хасково. Според новите текстове тя ще може да заеме пост директно във ВАС, ако пожелае.

Промените водят и до изменение на съдебния контрол върху решенията на ВСС, който се ограничава до една инстанция, с изключение на дисциплинарните решения и решенията за приемане на подзаконови нормативни актове.

Преди седмица Съюза на съдиите в България прикани президента да наложи вето върху трите текста от промените в ЗСВ с мотив, че те противоречат на конституцията, на основните принципи, върху които се гради Закона за съдебната власт, и създават предпоставка за произвол.

Вносители на промените в Народното събрание бяха новият министър на правосъдието Данаил Кирилов от ГЕРБ, депутатът от „Обединени патриоти“ Емил Димитров- Ревизоро, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС и други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG