Връзки за достъпност

Извънредни новини

Като за финал: посредникът по делото "Иванчева" се отказа от показанията си


Десислава Иванчева и Биляна Петрова.
Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Бившият кмет на столичния район „Младост“ от ГЕРБ Петко Дюлгеров се отказа от показанията си за подкупа, предназначен според прокуратурата, за наследницата му Десислава Иванчева и тогавашната ѝ заместничка Биляна Петрова.

Тримата са подсъдими по дело за получаване на рушвет от общо 70 000 лв. от строителния предприемач Александър Ваклин, които според обвинителния акт, са предадени на Дюлгеров, а чрез него – на Иванчева и Петрова. Целта била да се придвижи преписка за негов проект в местността „Камбаните“.

Този сюжет се базира именно на показанията на бившия районен кмет от ГЕРБ, който обаче се отрече от тях непосредствено преди пледоариите в края на процеса на първа инстанция.

"Не подкрепям дадените от мен показания"

„Аз съм подписал протокола. Но не подкрепям дадените от мен показания, защото те бяха дадени под натиск. Първо пред служебен адвокат, който ми беше обяснил, че ако дам правилните показания... А и служителите на КОНПИ, които дори без адвокат ме разпитваха два часа, ми казаха, че ако дам правилните показания, дори мога да бъда освободен“, заяви Дюлгеров пред специализирания съд във вторник.

Той визираше протокола от първия си разпит по казуса, извършен ден след арестите на тримата на 17 април миналата година. Именно в тези свои показания Дюлгеров разказва, че е взел предварително белязаните 70 000 евро от Ваклин, отделяйки 14 000 от тях като комисионна за себе си, а останалите предал на Иванчева и Петрова. Въпросните 56 000 евро бяха открити от спецпрокуратурата в служебната кола на двете. Те пък твърдят, че са им подхвърлени.

„Категорично отричам някога от г-н Ваклин, било от строителна фирма, сдружение, НПО или каквото и да било, да ни е идвало на ума, че може да изнудваме в своя полза. Всички знаят, че единствено говорим за различни неща, които ще се ползват от хората“, добави Дюлгеров по този повод пред съдия Иво Хинов във вторник.

Освен с протоколите от първоначалните три разпита на Дюлгеров, обвинението разчита още на показанията на самия Ваклин, както и на специални разузнавателни средства, включително подслушани телефонни разговори и белзаниите пари.

Неизпълненото обещание за свобода срещу показания

Намерението на Дюлгеров да се откаже от показанията си стана известно още в началото на делото, когато прокуратурата даде да се разбере, че държи на ареста му. Тогава адвокатката му Марияна Тодорова коментира пред медиите, че клиентът ѝ обмисля тази възможност, защото при ареста разследващите са му обещали да го освободят, ако им съдейства. Това обаче така и не се случи.

Самата Иванчева също даде обяснения пред специализирания съд, в които се съсредоточи върху преглед на дейността си като районен кмет и основния ѝ приоритет – ограничаване на незаконното строителство. За пореден път разказа, че след избирането ѝ на поста през 2015 г. е започнала да моли строителите за дарения – детски площадки и облагородяване на междублокови пространства.

„Няма как да пипам нещо, което не знаех, че го има в колата“, коментира подсъдимата в отговор на въпрос от адвоката ѝ Димитър Марковски дали е пипала белязаните пари, оставени от Дюлгеров в колата ѝ, както твърди държавното обвинение.

"Артекс", почерците в тефтерчето и предстоящите избори

Иванчева спомена също, че освен за сигналите от основния свидетел Ваклин, знае за преписка срещу нея, образувана по жалба от фирма „Артекс“, добила напоследък известност с продажбите на луксозни жилища на преференциални цени на представители на властта.

Освен обясненията на Дюлгеров и Иванчева, съдия Иво Хинов прие и графологическата експертиза, която трябваше да изясни дали някой друг е писал в тефтерчето на бившата районна кметица. Според заключенията на вещите лица почерците вътре са на Иванчева, Дюлгеров и трето неустановено лице. Възможно било обаче да става въпрос отново за Дюлгеров, който да е променил начинът си на писане заради влошеното му зрение.

След края на съдебното заседание, на което присъстваха множество поддръжници на Иванчева, тя обяви, че възнамерява да се кандидатира за депутат в Европейския парламент с подкрепата на инициативен комитет. За целта тя започна да събира подписи още в спецсъда. По думите ѝ, ако не бъде избрана за евродепутат, Иванчева и Петрова ще участват и в местните избори.

Предстои страните в процеса да прочетат финалните си пледоарии пред специализирания съд в неделя. След това съдия Хинов трябва да произнесе и присъдата си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG