Връзки за достъпност

Извънредни новини

Славомир Броняж, който поведе учителските стачки в Полша


Славомир Брониарц
Славомир Брониарц

Хиляди учители отказаха да влязат в класните стаи в Полша в понеделник след като недоволството им от ниското заплащане и лошите условия на труд не срещнаха разбиране от страна на управляващите във Варшава.

С представителите на правителството и пред медиите най-често говори Славомир Броняж – председателят на най-големия съюз на учителите в Полша.

Роденият през 1958 г. Броняж завършва философия и история в университета в Лодз, а след това преподава в местна гимназия. През 1994 г. е избран за зам.-председател на най-големия учителски профсъюз в Полша, а четири години по-късно става негов ръководител.

Оттогава Броняж организира кампании за по-високи заплати и по-добри условия на труд на преподавателите в Полша. Той участва в учителски стачки през 1992 и 1993 г., а през 2007 и 2008 г. се превръща в лидер на протестите на учителите.

Поводът за недоволството на учителите сега са мащабни социални реформи, обявени седмици преди европейските избори от управляващата партия „Право и справедливост“.

Те предвиждат допълнителни пари за пенсии и социални добавки за многодетни семейства. Реформата ще струва около 60 млрд. злоти (14 млрд. евро) за две години на полския бюджет. Според кредитната агенция „Фич“ това ще доведе до голям ръст на бюджетния дефицит, който може да премине прага, поставен от Европейската комисия.

За работещите в държавния сектор обаче не са предвидени добавки, което разгневи учителите. В момента средната учителска заплата в Полша е около 900 евро – с поне 250 евро под средната за страната. Учителите искат увеличение на заплатите с 230 евро месечно.

Това е най-голямата учителска стачка в страната от 1993 г. и заплашва да провали учебната година за учениците от гимназията, които след няколко дни трябва да се явят на годишни изпити.

Освен със защита на интересите на учителите, Полският учителски съюз, ръководен от Броняж, се занимава със защита на правата на жените и членува в обединения от неправителствени организации, които се борят срещу дискриминацията на база пол, раса, етническа принадлежност или религия.

Славомир Броняж организира семинари, на които учителите имат възможност да се запознаят със съвременни методи на преподаване. Той смята, че в държаните училища трябва да се инвестират повече средства, за да могат учениците да получат съвременно и качествено образование.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG