Връзки за достъпност

Извънредни новини

Делян Добрев вече не е депутат. "В колиби ли да живеят народните представители?"


Делян Добрев
Делян Добрев

Парламентът прекрати правомощията на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който вчера подаде оставка. За освобождаването му гласуваха 96 депутати, против бяха 7, а трима се въздържаха.

"Тръгвам си, защото се уморих да си защитавам името от всякакви спекулации", каза Добрев пред бТВ.

Оставката му бе депозирана в сряда след разговор с премиера Бойко Борисов. Като мотив за решението на Добрев пресцентърът на ГЕРБ посочва нежеланието му името му и репутацията на партията да бъдат „петнени“ и солидарнодстта му с колегите му от ГЕРБ, които са спазили „моралния стандарт“ и са напуснали постовете си.

В събота сайтът „Биволъ“ писа, че близки на Добрев са купували луксозни жилища в София на цени много под пазарните. Заради публикция в електронното издание оставка подаде и зам.-областният управител на София Томи Николов. Преди две седмици след разкрития за подобни имотни сделки с постовете си се разделиха зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, правосъдният министър Цецка Цачева и двама зам.-министри.

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков не подкрепи оставката на Добрев и го защити с думите: "То бива, бива с тия апартаменти ... в колиби ли да живеят народните представители? Какъв е този садизъм?"

Това е втора оставка, която Делян Добрев подава като депутат. Първата бе депозирана след скандала, придобил известност като „Кумгейт“, по който Добрев бе обвинен от БСП в роднински назначения в Хасково. Тогава обаче депутатите отказаха да премат подадената ос Добрев оставка. Конституционният съд излезе с решение, че отказът да бъде приета оставката е противоконституционен. По-късно Делян Добрев сам оттегли оставката си.

Двама нови депутати от ГЕРБ положиха клетва. Ралица Добрева става народен представител на мястото на Цецка Цачева, която бе правосъден министър. Цачева е подала заявление, че се отказва от депутатското си място. Лиляна Радева ще замести Данаил Кирилов за времето, в което Кирилов ще бъде министър на правосъдието.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG