Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Три оставки, три съдебни дела, три нови ремонта


Гара Подуене
Гара Подуене

Добро утро,

Ето най-важните думи до този час:

  • Оставките
  • Десислава Иванчева
  • Елена Йончева

Процесът по подаване на оставки в ГЕРБ се усили дотолкова, че вече не винаги е ясно кой точно откъде си отива. Вчера подадоха оставка депутатът Делян Добрев и заместник-областният управител на София Томи Николов. Набира скорост твърдението, че ГЕРБ има „морален стандарт“, според който оставки се подават дори и само при съмнения за нередност. В тази суматоха ГЕРБ обяви, че оставка подава и кметът на Созопол Панайот Рейзи, но той самият поясни, че запазва кметското място, а напуска само партията.

Междувременно седмичникът „Капитал“ окончателно осъди КПКОНПИ за това, че институцията е отказала достъп до информация. Скрили са проверките на имущество на политици, магистрати и бизнесмени, привлечени като обвиняеми.

Един подкуп и една лъжа

Отпаднаха основните показания срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Бившият кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, когото прокурорите определят като посредник в предаването на подкуп на Иванчева, се отказа от показанията си, като каза, че ги е дал под натиск. Сега прокуратурата може да разчита на останалите си доказателства: показанията на строителния предприемач, за когото се твърди, че е предоставил подкупа, на СРС и на белязаните пари.

Бойко Борисов беше осъден да плати 5000 лева на Елена Йончева. Решениeто може да се обжалва пред ВКС. Искът беше заведен заради твърдението на Борисов, че правителството е трябвало да плаща милиони за нейно журналистическо интервю. Съдът прецени, че това е уронване на честта и доброто име.

Министърът на екологията Нено Димов подготвя изваждането на защитени територии от европейската екомрежа „Натура 2000“. МОСВ е подготвило промени в Закона за биологичното разнообразие, които ще бъдат внесени в Министерския съвет. Новината идва на фона на критиките на Европейската комисия, че България не управлява адекватно тези зони.

И няколко препоръки

Нови тревоги, породени от качеството на ремонтите в София. Започва ремонт на гарите Подуяне и Искър, а по-късно и на Казичене. Споменава се изразът „цялостна реконструкция“. Междувременно общината не успява да се справи с ремонта на „Графа“ – нови ограничители така и не са избрани, плочките на много места са неравни, след дъжда останаха локви, пише „Медиапул“.

Мадона ще пее на финала на „Евровизия“ в Израел следващия месец. Новината идва след като Роджър Уотърс, Питър Гейбриъл и други британски изпълнители призоваха мястото на конкурса да бъде променено и правителствата на държавите участнички да се разграничат от Израел. България няма да участва в тазгодишната „Евровизия“.

Полските учители стачкуват за по-добро образование и за по-високи заплати. Тук ви предлагаме среща с председателя на най-големия съюз на учителите в Полша Славомир Броняж.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG