Връзки за достъпност

Извънредни новини

Учени направиха първата снимка на черна дупка


Първата снимка на черна дупка
Първата снимка на черна дупка

Първата по рода си снимка на черна дупка беше показана днес едновременно в шест световни столици, предаде Ройтерс. Тя е заснета чрез телескопа Event Horizon, а представянето ѝ е част от проект, в който са участвали над 200 учени от цял свят. В продължение на две години те са събирали информация чрез телескопи, разположени в различни точки по земната повърхност.

Представеното изображение е на ярък огнен пръстен около идеално кръгла тъмна дупка. Яркият пръстен е много нагорещен газ, който пада в дупката, защото дори светлината не може да устои на гравитационната сила по ръба, обясни един от участниците в проекта - професор Хайно Фалке.

Учени: видяхме това, което смятахме, че не може да се види
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

Черната дупка се намира на разстояние от 55 хиляди светлинни години от Земята, в галактиката М87. Експерти коментираха, че това е една от най-тежките черни дупки във Вселената. Предполага се, че тя е с маса около 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето. С този първи реален образ учените ще могат да изследват по-задълбочено тези обекти, за да могат да дадат отговори на някои въпроси, като например как се образува яркият пръстен около черните дупки, както и какво се случва, когато даден обект попадне в черна дупка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG