Връзки за достъпност

Извънредни новини

Учени направиха първата снимка на черна дупка


Първата снимка на черна дупка

Първата по рода си снимка на черна дупка беше показана днес едновременно в шест световни столици, предаде Ройтерс. Тя е заснета чрез телескопа Event Horizon, а представянето ѝ е част от проект, в който са участвали над 200 учени от цял свят. В продължение на две години те са събирали информация чрез телескопи, разположени в различни точки по земната повърхност.

Представеното изображение е на ярък огнен пръстен около идеално кръгла тъмна дупка. Яркият пръстен е много нагорещен газ, който пада в дупката, защото дори светлината не може да устои на гравитационната сила по ръба, обясни един от участниците в проекта - професор Хайно Фалке.

Учени: видяхме това, което смятахме, че не може да се види
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

Черната дупка се намира на разстояние от 55 хиляди светлинни години от Земята, в галактиката М87. Експерти коментираха, че това е една от най-тежките черни дупки във Вселената. Предполага се, че тя е с маса около 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето. С този първи реален образ учените ще могат да изследват по-задълбочено тези обекти, за да могат да дадат отговори на някои въпроси, като например как се образува яркият пръстен около черните дупки, както и какво се случва, когато даден обект попадне в черна дупка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:15 0:00
XS
SM
MD
LG