Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брекзит на 31 октомври. ЕС и Лондон договориха "гъвкаво удължаване"


Тереза Мей разговаря с европейските лидери в Брюксел.
Тереза Мей разговаря с европейските лидери в Брюксел.

„Гъвкаво удължаване“ на Брекзит до 31 октомври. Това се договориха лидерите на 27-те оставащи страни членки на ЕС и британският премиер Тереза Мей.

„Това означава допълнителни шест месеца за Великобритания да намери най-доброто възможно решение“, посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Туитър.

По думите му „през това време ходът на действията ще бъде изцяло в ръцете на Великобритания“ и ако тя все пак ратифицира постигнатото споразумение за напускането на Общността, удължаването ще бъде прекратено.

„Може да преразгледа и цялата стратегия за Брекзит, което може да доведе до промени в политическата декларация, но не и в споразумението за напускане. До края на този период Обединеното кралство ще има и възможността да отмени чл. 50 и да се откаже напълно от Брекзит”, уточни още Туск, цитиран от БНР.

Заради отлагането обаче Великобритания ще трябва да проведе избори за Европейски парламент в периода между 23 и 26 май, подчерта председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след края на извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел.

Той добави, че основната цел на европейските лидери е била да се избегне вариантът с Брекзит без сделка, определян като катастрофа. Затова и Юнкер изрази задоволство от постигнатото съгласие за „гъвкаво удължаване“ до 31 октомври.

„Продължавам да вярвам, че трябва да напуснем Европейския съюз със сделка възможно най-скоро. Удължаването може да бъде прекратено в момента, в който бъде ратифицирано споразумението за напускане, което беше основното ми искане. Това означава, че ако успеем да напуснем ЕС в първите три седмици на май, не трябва да участваме в европейските избори и може официално да напуснем през юни”, обясни от своя страна Тереза Мей.

Френският президент Еманюел Макрон пък допусна, че британският парламент може да постигне междупартийно споразумение, за да ратифицира сделката за излизане на Обединеното кралство от Евросъюза.

Той определи удължаването на Брекзит като „най-добрия възможен компромис (...) първо, защото той запазва единството на 27-те; второ, защото се отзовахме на искането на Обединеното кралство да получи повече време, за да постигне споразумение по сделката за оттегляне, договорена преди няколко месеца; и трето, защото така запазваме доброто функциониране на Европейския съюз.”

Брекзит: Какво следва
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG