Връзки за достъпност

Извънредни новини

МОСВ: Отдаването на плаж „Липите“ под наем е законно, но невъзможно


Плаж "Липите".
Плаж "Липите".

Няма законови пречки плаж "Липите" край Синеморец да бъде отдаден под наем, но това на практика е невъзможно.

Това гласи отговор на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) до Борислав Борисов, представител на група за защита на плажовете около Синеморец от застрояване.

Преди седмици „Липите“, един последните диви плажове, бе напът да се сдобие с шезлонги и чадъри след като Министерството на туризма обяви търг за отдаването му под наем. Впоследствие обаче договор с наемател не беше сключен.

Оказа се, че обявеният конкурс не е съгласуван нито с МОСВ, нито с управата на природен парк „Странджа“, на чиято територия попада плажът. Това е първото становище на екоминистерството по казуса.

Какво казва екоминистерството?

Въпреки че е на територията на парк „Странджа“ и защитената местност „Силистар“, „Липите“ може да бъде използван за туризъм и може да бъде отдаван под наем според Закона за защитените територии и режима на дейност на природния парк.

Проблемът обаче е другаде. Плаж „Липите“ е достъпен за пешеходци по два маршрута. До него обаче няма път и не може да бъде достигнат от моторни превозни средства.

Това е регламентирано в режима на дейност на защитената местност „Силистар“. Той предвижда в местността да не се допускат моторни превозни средства с изключение на тези, използвани за горскостопански и селскостопански дейности.

Това прави невъзможно изпълнението на задълженията на наемателя да осигурява водно спасяване, обезопасяване на района, здравно и медицинско обслужване и санитарно-хигиенно поддържане на плажа, се изтъква в отговора на екоминистерството. Затова и то смята за невъзможно плаж „Липите“ да се отдава под наем.

Какво се случи досега?

Министерството на туризма проведе търг за отдаване под наем на плажа през март. В него участва една фирма - „Тръсткорпорейшънс“ ООД. Тя предложи наем за целия сезон от 3600 лв. с ДДС за местността с площ 22 742 кв. м., от които активна - 16 236 кв. м. Предлагаше се цените за чадър и шезлонг да са по 8 лв.

Според ведомството преди началото на търга експерти са извършили обстойна проверка, която доказва, че няма екологична забрана за отдаването на плажната ивица под наем. Дирекцията на парк „Странджа” обаче не е била информирана, че е извършена такава проверка, нито е имало становище какво ще бъде въздействието от отдаването на плажа под наем.

Впоследствие министърът на туризма Николина Ангелкова нареди да не се сключва договор за наем с фирмата, спечелила търга. Формална причина за заповедта ѝ станаха неуточнените граници на плажа. В прессъобщението на Министерството на туризма пък беше записано, че причината за отказа от отдаване под наем на плажа е невъзможността да се осигури достъп до него.

Природозащитници реагираха остро на намерението на Ангелкова да отдаде плажа под наем. Според тях това би застрашило не само крайбрежната ивица, която би се сдобила с шезлонги и чадъри, но и териториите в близост до плажа, които са обитавани от редки животински и растителни видове.

Според представители на групата за защита на плажовете около Синеморец един от вариантите останалите диви плажове да бъдат опазени е да бъдат обособени в категория природосъобразен туризъм.

XS
SM
MD
LG