Връзки за достъпност

Извънредни новини

На крачка от бъркотия с един от последните диви плажове. „Липите“ засега е без чадъри


Плаж "Липите".
Плаж "Липите".

Един от последните диви плажове – „Липите“ край Синеморец бе напът да се сдобие с шезлонги и чадъри. На 15 март Министерството на туризма е провело търг за наем на плажната ивица, която е част от защитената местност „Силитар“ и Природен парк „Странджа“.

В търга е участвала една фирма, която го е спечелила – софийската „Тръсткорпорейшънс“ ООД, която предлага наем за целия сезон от 3600 лв. с ДДС за местността с площ 22 742 кв. м., от които активна - 16 236 кв. м. Предлагаше се цените за чадър и шезлонг да са 8 лв.

Впоследствие министърката на туризма Николина Ангелкова нареди да не се сключва договор за наем с фирмата, спечелила организирания от нейното министерството търг. Като причина от ведомството изтъкват, че „въпреки очакванията да бъде осигурен пешеходен достъп до ивицата, това няма възможност да се случи до откриването на летен сезон 2019“, което предстои след два месеца. Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие безплатният пешеходен достъп е задължително условие, което трябва да бъде осигурено за туристите.

От заповедта на Ангелкова обаче става ясно, че причината да не се сключи договор с наемател са неуточнените граници на плажа.

Природозащитници обаче очакват въпросът с наема на плажа да се върне на дневен ред догодина. Възможно е да се проведе нов търг за наем на плажа, коментира Златина Колчакова-Костова от инициативния комитет "Граждани за природа".

Една от възможностите за заобикаляне на забраната е част от парка да се изключи от горския фонд, споделят източници на Свободна Европа. Това значи той вече да не е част от защитената местност. Не е ясно обаче какво въздействие ще има евентуалното прекарване на път до плажа върху местното биоразнообразие.

Какъв всъщност е проблемът?

Плаж „Липите“ е достъпен за пешеходци по два маршрута. До него обаче няма път и не може да бъде достигнат от моторни превозни средства.

Това е регламентирано в режима на дейности на защитената местност "Силистар". Той предвижда на територията на местността да не се допуска достъпът на моторни превозни средства с изключение на тези, използвани за горскостопански и селскостопански дейности.

Пречка пред отдаването на плажа под наем по закон няма, но проблем е прекарването на инфраструктура до него, каквато се очаква наемателят да иска. Няма къде да бъдат паркирани автомобилите, изтъква Иван Камбуров, гл. експерт „Биологично разнообразие” – ДПП „Странджа”. Това значи, че трябва да се обособи парцел за паркинг, което също е невъзможно според разпоредбите на сега действащия режим на защитената местност.

Пред бТВ Румен Караманов, концесионер на съседен на плажа терен – ловния участък „Чилията“ – заяви, че районът е обитаван от много диви животни и евентуалното прокарване на път е невъзможно. Той изтъкна, че вероятно ще поиска обезщетение от държавата, защото годишната такса от 100 000 лв., която плаща, не е възвръщаема.

Ще навреди ли даването на плажа под наем на природата?

Според Министерството на туризма преди началото на търга е извършена проверка и експерти на министерството са извършили обстойна проверка, която доказва, че за ивицата няма екологична забрана за отдаването й. Дирекцията на парк „Странджа” обаче не е информирана, че са извършени такива преценки какво ще бъде въздействието, допълни Иван Камбуров.

По информация на бТВ обаче все още не е излязло становище на Министерството на околната среда и водите дали отаването на плажа под наем ще навреди на биологичното разнообразие в защитената територия.

Според Министерството на туризма даването на плажа под наем ще „гарантира сигурност“ за туристите, защото ще бъдат създадени задължителните медицински и спасителен пункт. През последните години на плажа са регистрирани инциденти с плажуващи.

XS
SM
MD
LG