Връзки за достъпност

Извънредни новини

Станишев vs. Нинова: Няколко сценария за европейското бъдеще на БСП


Сергей Станишев
Сергей Станишев

Два дни преди Националния съвет на БСП да подреди кандидатската листа на формацията за европейските избори, основните политически говорители на формацията категорично отказват да коментират темата. Причината е ясна – нежеланието на ръководството на левицата председателят на ПЕС Сергей Станишев да бъде в листата за евровота. И всички сценарии, които следват от това за европейската ориентация на БСП.

За възможността бившият лидер на БСП да не бъде подкрепен от собствената си партия се заговори отдавна, а съмненията, че наследничката му Корнелия Нинова работи в тази посока се подхраниха от редица нейни публични коментари и обяснението, че за да си лидер на европартия не е нужно да си депутат в Брюксел.

Очаква се подредбата на кандидатите да бъде решена с тайно гласуване в неделя. Според неофициална информация на Свободна Европа има реална въможност Станишев наистина да не попадне в листата, въпреки че преди седмици той се състезава с Елена Йончева за първото място и получи само 20 гласа по-малко от нея (резултатът от гласуването беше 95 на 75).

В полза на Станишев най-вероятно ще играят всички досега фрагментирани опозиционери на ръководството на БСП.

Според информация на Свободна Европа Нинова не иска предшественика й изобщо да попада в подредбата за вота, тъй като тя и обкръжението й очакват всички техни вътрешни противници да се мобилизират и с преференция да „изтикат“ Станишев на първо място. Такъв развой пък ще се тълкува като вътрешнопартийно поражение и щяло да направи „слаба“ председателката в последствие.

В крайна сметка дали лидерът на ПЕС ще попадне в листата или не, ще стане ясно в неделя. Останалите претенденти за челните места са заместник-председателят на БСП Деница Златева; настоящият евродепутат Петър Курумбашев; Димитър Данчев (настоящ депутат); Момчил Неков (настоящ евродепутат) и други. С много номинации за евродепутатско място от партийните организации са бившият вицепремиер от кабинета „Виденов“ Румен Гечев, както и проф. Иво Христов, прочул се миналата година с констатацията, че „80% от българите са дебили“.

А сега накъде?

Различни са и тълкуванията какво ще се случи в политическите отношения между БСП и ПЕС, при хипотезата, че Станишев не попадне в евролистата.

Едно е сигурно – ПЕС няма да прави повече резки движения (като последното с румънската левица) преди евровота. „Причината е сходна с това, че ЕНП не изключи Виктор Орбан – всички се нуждаят от гласове“, коментираха пред Свободна Европа представители от ПЕС.

БСП вече е чувала заплахи за замразяване на членството, заради Истанбулската конвенция, но досега Станишев винаги се е застъпвал за собствената си партия.

Каквито и ответни мерки да се предприемат обаче, те ще са след изборите и след конструирането на следващата Европейска комисия, твърдят още от ПЕС.

Може ли БСП да иска да напусне ПЕС?

Звучи невероятно, но има опция самата БСП да поиска да напусне Партията на европейските социалисти, коментираха пък от Позитано 20.

Според запознати ръководството на левицата води усилено преговори за създаването на нова „силно критична към Европа“ и „с подчертана ориентация на Изток“ фракция. За целта Нинова разговаряла с представители на страните от Вишеградската четворка.

„Не е удобно да влезем в групата на консевраторите, те са десни. Орбан може след вота да бъде изключен от ЕНП. Има и леви формации с кричиен тон към ЕС от Вишеград. Какво пречи именно ние да сме носителите на промяната в Европа“, трвърдят от БСП.

Подкрепа в кампанията от Вишеград

Към този сценарий навяват и разговорите, които от Позитано 20 твърдят, че водят с представители на различни партии, привърженици на идеите от Вишеград.

Очаква се именно такива представители да дойдат и да заявят подкрепа за БСП и идеите на Нинова по време на кампанията.

Подобни съвместни прояви са традиционни преди европейски вот, но те обикновено се правят от лидерите на формациите, от чието семейство е дадената локална партия.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG