Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата не намери доказателства срещу Боил Банов за „Ларгогейт“


Боил Банов
Боил Банов

Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу министъра на културата Боил Банов по твърденията, че е е ощетил държавата с 754 хил. лева неустойка за ремонта на Ларгото. Според държавното обвинение няма достатъчно доказателства за извършено престъпление.

Прокуратурата се самосезира по случая след като депутатката от БСП Елена Йончева огласи записи на Банов, които според нея доказват участието му в корупционна схема от 2016 г. Като зам.-министър на културата Банов е предложил процедурни хватки, с които бъдат „опростени“ неустойки в размер на 754 хил. лв. на фирмата, реконструирала Ларгото в София. Причината за неустойката е забавяне на ремонта, става ясно от записите. Изпълнител е фирмата ДЗЗД „Антична Сердика”.

Бившият министър Вежди Рашидов тогава обяви, че е завел дело за неустойките още докато е бил на предишния си пост. Междувременно фирмата изпълнител беше оправдана и на втора инстанция от съда с аргумент, че министерството първоначално е приело работата по единия етап от проекта за приключена в срок и с нужното качество.

Закъснението по другия етап пък е обяснено от ДЗЗД „Антична Сердика” с пет издадени акта на Министерството на културата за спиране на ремонтните дейности за общ период от 59 дни. Затова според съда забавянето на строителството е по „обективни причини, които не са свързани с изпълнителите“. Именно това твърдеше Елена Йончева - че Банов се е опитал да намери обективни причини за забавянето на строителството.

По-късно Йончева обяви, че БСП ще обжалва решението на спецпрокуратурата да прекрати проверката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG