Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изпълнителното бюро на БСП изхвърли Станишев от евролистата, окончателният вот предстои


Сергей Станишев.
Сергей Станишев.

Президентът на партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев не е включен в листата на БСП за предстоящите европейски избори през май, съобщи "Дневник". Листата е утвърдена от Изпълнителното бюро на партията, а по-късно в неделя ще бъде гласувана от Националния съвет.

След водача Елена Йончева, която бе избрана преди няколко седмици, се нарежда Янаки Стоилов, а на трето място е зам.-председателят на БСП Деница Златева. На четвърто място е включен шефът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов. Пред „Дневник“ Христов заяви, че президентът е основен контрапункт срещу „пълзящата автокрация“ в държавата, а БСП е единствената опозиция, което е била и причината Христов да приеме номинацията.

На избираеми места попадат още депутатът проф. Румен Гечев, бивш вицепремиер в кабинета на Жан Виденов и бившият зам.-министър на образованието Иван Кръстев. На седмо място, което по социологически данни засега е неизбираемо, е поставен Момчил Наков, а след него място намират журналистът и бивш депутат от НФСБ Велизар Енчев, автомобилният състезател Крум Дончев, Емил Георгиев от „Екогласност“ и други.

Листата може да бъде одобрена в този й вид или да бъде поискано тайно гласуване име по име. При втората хипотеза името на Станишев може да бъде включено.

Решението председателят на ПЕС да не бъде включен в листата на БСП за евроизборите не е неочаквано. След гласуването за водач на социалистите на предстоящите избори през март, когато номинацията спечели Елена Йончева, различни коментари от лидера на БСП Корнелия Нинова и други членове на партията подсказваха за тази възможност. Основна тема, която разпалва различията между БСП и ПЕС е позицията по отношение на Истанбулската конвенция. Докато от ПЕС защитават позиция за нейното ратифициране, Корнелия Нинова и БСП са сред основните противници на конвенцията и оспорването й бе превърнато в основна тема преди европейските избори.

Преди да влезе в централата на БСП в неделя, Станишев коментира пред Дневник, че листата на БСП е подарък за ГЕРБ, а кампанията по номинациите е била фарс. Според Станишев се води кампания, целяща да се покажат разликите между БСП и ПЕС. По думите му този подход повдига въпроса за това какво правят от „Позитано 20“ в европейската партия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG