Връзки за достъпност

Извънредни новини

Социалдемократите и крайнодесните с почти равни резултати на изборите във Финландия


Лидерът на социалдемократите във Финландия Анти Рине
Лидерът на социалдемократите във Финландия Анти Рине

Социалдемократите и крайнодясната националистическа партия Финландците са с почти равни резултати парламентарните избори, които се проведоха в неделя, съобщи Ройтерс. За социалдемократите са гласували 17,7 % от избирателите, а партия Финландците има 17,5 % подкрепа. За пръв път от близо век насам нито една партия не събира 20 % на изборите за правителство.

На четвърто място остава „Финландски център“ на настоящия премиер на страната Юха Сипиле с 13, 8 %, а коалиционният и партньор Национална коалиционна партия е на трето място със 17 %.

„За пръв път от 1999 г. сме най-голямата партия във Финландия“, каза лидерът на социалдемократите Анти Рине, който е бивш лидер на профсъюзите. Все пак от партията коментираха, че преговорите за съставяне на правителство ще бъдат тежки.

Изобрите са изключително важни с оглед предстоящите през май избори за Европейски парламент. От Ройтерс коментират, че резултатите показват голямата фрагментация между политическите сили, която се дължи на липсата на единно мнение по въпроси като растящите публични разходи, което може да усложни съставянето на коалиция.

От партията на Финландците, които се очаква да се обединят с останалите крайно-десни партии в Европа за предстоящите избори, останаха изключително щастливи от резултата.

„Не можех да очаквам подобен резултат“, заяви лидера на крайнодесните Юси Хала-ахо. Хала-ахо е сред най-популярните политици във Финландия, показват изследвания цитирани от Ройтерс. Партията е единствената сред явилите се на изборите, която се противопоставя на плановете на правителството за намаляване на въглеродните емисии, а част от кампанията й включваше анти-мигрантски призиви, провокирани от няколкото случаи на изнасилванания, причинени от малцинствени групи в последните месеци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG