Връзки за достъпност

Извънредни новини

Битката на Боил Банов с правосъдието. Как администрацията (не) чете съдебни решения


Боил Банов, министър на културата
Боил Банов, министър на културата

Решенията на Върховния касационен съд (ВКС) влизат в сила незабавно, след като бъдат оповестени. Това е общоизвестен факт в юридическите среди и надали някой би го поставил под съмнение. С изключение на културния министър Боил Банов.

Както Свободна Европа писа, в продължение на повече от година той отказва да изпълни окончателно решение за възстановяването на работа на бившия директор на Музикалния театър Марио Николов, уволнен от предшественика на Банов – Вежди Рашидов.

Нещо повече – въпреки че ВКС потвърди въпросното си решение, отхвърляйки молба на културното министерство за отмяна на акта, министерството продължава упорито да не изпълнява волята на най-висшата ни съдебна инстанция.

Кой какво твърди

Становището на културния министър е, че той не може да е сигурен, че решението на ВКС за възстановяване на Николов начело на Музикалния театър е влязло в сила. Въпреки че то е произнесено още на 7 март 2018 г., а на 18 март тази година е отхвърлена молбата на ведомството за неговата отмяна.

Въпросните два окончателни акта на ВКС са публикувани на сайта на съда и културното министерство официално е уведомено за тяхното съществуване лично от спечелилия делото Марио Николов. Министърът дори е информиран за финала на съдебния казус и от нелегитимния вече директор на Оперетата Марияна Арсенова.

Банов обаче отговаря, че Кодексът на труда изисква освен влязло в сила съдебно решение, по случая да е налице и надлежно съобщение за въпросния акт на съда.

„Получаването на съобщение от уволнения работник или случжител за възстановяването му на работа е небходим елемент от фактическия състав на чл. 345, ал. 1 КТ. Законодателят въвежда това специално правило в чл. 345, ал. 1 от Кодекса на труда, което не е подчинено на общия режим за узнаване на съдебните решения”, пише министърът на Николов, подчертавайки, че „във връзка с гореизложеното Министерството на културата ще се произнесе по Вашите искания след представяне на законоизискуемите документи“.

Какво пише в Кодекса на труда

Всъщност визираният от Банов чл. 345 от Кодекса на труда изобщо не говори за някаква специална процедура за огласяване на влезлите в сила решения по трудово-правни спорове.

Въпросният текст регламентира буквално следното: „При възстановяване на работника или служителя на предишната му работа от работодателя или от съда той може да я заеме, ако в двуседмичен срок от получаване на съобщението за възстановяване се яви на работа, освен когато този срок не бъде спазен по уважителни причини.“

Казано с други думи – възстановеният работник или служител има срок от две седмици да заеме предишната си длъжност от момента, в който е уведомил работодателя си за окончателното решение на съда по този повод.

Споменатото от Банов „съобщение“ всъщност е входирано в културното министерство от самия Марио Николов още на 25 март заедно с копие от окончателното решение на ВКС по казуса. Три седмици по-късно обаче, министърът на културата продължава да заема позицията, че фактически не е уведомен за волята на съда.

Законът обаче ясно е предвидил какво следва: Марио Николов трябва да бъде възстановен за директор на Музикалния театър, тъй като съдебните решения са задължителни за изпълнение.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG