Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иван Кръстев: Получаваме тази България, за която гласуваме


Иван Кръстев
Иван Кръстев

Обикновено получаваме тази България, за която гласуваме. А за това не са виновни партиите. Всички тези хора са избрани, защото ние гласуваме за тях. Това обясни политологът Иван Кръстев в интервю за Свободна Европа.

Според него в страната „липсва силен контраелит, който да промени негативната представа на българина за това, защо се влиза в политиката“.

„Все повече от тези хора, които нормалният човек иска да види в политиката, все по-малко искат да се занимават с нея”, отбелязва Кръстев.

Според него представата на обикновения българин защо изобщо някой влиза в политиката е изключително негативна. Така у нас стигаме до извода, който белгийците са забелязали много отдавна в една своя поговорка: „Когато си отидат отвратените, идват отвратителните“, добавя Кръстев.

Три ключови послания в листата на БСП

Политологът коментира и листата за европейските избори на БСП, която бе одобрена в неделя вечер. Той извлича три ключови послания от подредбата на формацията.

Според Кръстев основното е, че БСП излиза на предстоящите избори като „евроскептична партия, а не като проевропейска“.

Символика също носи и отреждането на четвъртото място в листата на шефа на президентския кабинет – Иво Христов. В този ход на „Позитано 20“ Кръстев вижда ясен сигнал, че държавният глава не обсъжда създаване на отделна политическа партия.

Кръстев коментира и „пряката атака“ от страна на ръководството на левицата към лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Именно тук политологът вижда и третото послание, идващо от социалистическата партия, която предстои да реши към коя парламентарна група в Брюксел ще се присъедини.Досега въпросът за принадлежността на БСП към социалистическото семейство никога не е бил обсъждан, защото именно Станишев, който в момента е начело на евросоциалистите бе лидер на БСП.

Според прочита на Кръстев най-важното в кандидатската листа на социалистите е „не това какво БСП иска да постигне в Европа, а че тази листа е до голяма степен свързана с консолидацията на властта на самата Корнелия Нинова вътре в социалистическата партия“. Подредбата на Нинова пък политологът обяснява с желанието на лидерката на БСП да съобщи, че „това вече е друга социалистическа партия”.

Три ключови послания в листата на БСП според Иван Кръстев
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG