Връзки за достъпност

Извънредни новини

Еворпейският парламент ще дебатира за състоянието на правото в Румъния


Жена държи в ръцете снимка на Лаура Кьовеши по време на протест в Букурещ в края на март срещу законодателни промени предприети от социалистическото правитество.
Жена държи в ръцете снимка на Лаура Кьовеши по време на протест в Букурещ в края на март срещу законодателни промени предприети от социалистическото правитество.

На 15 април Европейският парламент ще проведе сесия, в която ще бъде дискутирано състоянието на правото в Румъния. Новината за предстоящите разисквания идва, след като по-рано през месеца високопоставени представители на Европейската комисия прдупредиха румънското правителство за възникналите проблеми в съдебната система и апелираха за придържането към правото на закона.

На 3 април първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс предупреди социалистическото правителство в Букурещ, че от Брюксел ще действат решително, ако не бъдат предприети никакви действия в посока реформиране.

Критиките от Брюксел дойдоха на фона на обвиненията, които Върховния съд в Румъния повдигна срещу кандидата за поста европейски главен прокурор Лаура Кьовеши и й забрани да напуска страната в рамките на 60 дни. По-късно, след обжалване, съпътствано от натиска на ЕК, забраната бе свалена, което позволява на Кьовеши да пътува във връзка с кампанията й за поста.

През 2018 г. тя беше отстранена от длъжност от правосъдния министър Тудорел Тоадер, а преди това бе главен прокурор на Румъния в периода 2006-2012 г. и главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) от 2013 г. до отстраняването й от длъжност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG