Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК следи отблизо темата с апартаментите на властта в България


Цацаров се ръкува с Тимерманс в Брюксел.
Цацаров се ръкува с Тимерманс в Брюксел.

Европейската комисия (ЕК) след отблизо развитието на проверките, свързани с придобиването на апартаменти на преференциални цени от висши представители на властта в България.

Това стана ясно от изказване на първия вицепрезидент на комисията Франс Тимерманс след срещата му с главния прокурор Сотир Цацаров в понеделник в Брюксел. Двамата обсъдиха изпълнението европейските препоръки от последните доклади за напредъка на страната ни.

„Има още много работа за вършене, но българските власти са ангажирани с това да я свършат. Дали виждаме проблеми? Току що обсъдихме случая с апартаментите – да, има проблеми, води се разследване, висши представители на властта подадоха оставки. Така че има причина да следим този случай отблизо, но важното е, че заедно с българските власти водим конструктивен диалог за изпълнение на препоръките на ЕК“, коментира пред медиите Тимерманс.

Както е известно, прокуратурата разпореди на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) серия от проверки на имуществото на редица политици, магистрати и дори на председателя на самата КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Сред проверяваните са Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов, Николина Ангелкова, Валери Симеонов от управляващите, както и депутатите от БСП Валери Жаблянов и Крум Зарков. Цацаров разпореди и проверки на председателя на ВКС Лозан Панов, директора на следствието Борислав Сарафов и Пламен Георгиев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG