Връзки за достъпност

Извънредни новини

На първа инстанция: Иванчева получи 20 години затвор и конфискация


Биляна Петрова и Десислава Иванчева пред спецсъда
Биляна Петрова и Десислава Иванчева пред спецсъда

Бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева получи 20-годишна присъда на първа инстанция по делото ѝ за подкуп в особено големи размери.

Съдия Иво Хинов от специализирания съд постанови по-леки присъди за другите двама подсъдими – 15 години за заместничката ѝ Биляна Петрова и 12 години за бившия кмет на квартала от ГЕРБ Петко Дюлгеров, обвинен като посредник в схемата.

Освен това тримата трябва да платят и глоби – съответно по 10 000, 15 000 и 12 000 лв. Иванчева няма право да заема публични постове за срок от 20 години, а другите двама – съответно за 15 и 12 години, реши още съдия Хинов. Той постанови и конфискация на част от имуществото на бившата кметица.

Така спецсъдът на практика удовлетвори почти изцяло исканията на спецпрокуратурата, която в неделя пледира за присъди от между 30 и 10 години затвор и конфискация на цялото имущество на подсъдимите.

Тримата бяха задържани на 17 април миналата година, като Иванчева и Петрова бяха държани със заключени ръце в продължение на часове пред и във фоайето на спортното министерство в София. Заради показния им арест двете подадоха жалби пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Според обвинението им двете са поискали подкуп от 500 000 евро от строителния предприемач Александър Ваклин, за да му придвижат преписка за проект в местността „Камбаните“.

Петко Дюлгеров пък бе обвинен за това, че е преговарял за размера на подкупа с бизнесмена. Разследващите обявиха още в началото на делото, че при арестите са открили 56 000 белязани евро в служебната кола на Иванчева и Петрова и още 14 000 белязани евро у Дюлгеров, които той взел като комисионна. Общата сума от 70 000 евро представлявала първия транш от подкупа, предоставен от основния свидетел на обвинението Ваклин.

По делото имаше и множество протоколи от записани със специални разузнавателни средства (СРС) телефонни разговори, но нито обвинението, нито защитата акцентираха особено на тяхното съдържание по време на продължилите около 12 часа пледоарии в неделя.

В самия край на процеса на първа инстанция Дюлгеров се отказа от всичките си показания по случая, твърдейки, че ги е дал под натиск от служебен защитник и агенти на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), които му обещали, че ако каже „правилните“ неща, ще бъде освободен.

Именно той бе единственият човек по делото, свързващ директно Иванчева с Ваклин, тъй като самият бизнесмен свидетелства, че се е виждал само веднъж с бившата кметица, но тогава тя не му е искала никакви пари.

Присъдите на тримата подсъдими не са окончателни и подлежат на обжалване пред апелативния специализиран съд.

Миналата седмица Иванчева и Петрова обявиха, че ще се кандидатират за евродепутати, а ако не бъдат избрани за членове на ЕП, ще участват и в предстоящия тази есен местен вот. Двете бяха подкрепени от инициативен комитет като независими кандидати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG